Inicio Agenda Concert RiberaAlzFestivals: Wemilere – Projecte SoXXI
RiberaAlzFestivals

RiberaAlzFestivals: Wemilere – Projecte SoXXI

RiberaAlzFestivals

Wemilere – Projecte SoXXI.
dia Dijous 6 juliol.  hora 19.30 h  lloc Plaça del Carbó.
Concert monogràfic sextets de percussió de Louis Franz Aguirre

Wemilere a la tradició Yoruba afro-cubana dóna nom a la reunió en honor als déus, a la festa i a la mateixa presència divina.

Espectacle sense interrupció conformat per un acurat programa per a sextet de percussió del gran compositor cubà establert a Dinamarca Louis Aguirre.

Les subtileses i abstracció sensible dels metalls i les melodies de la veu deixen pas al ritme barbàric, les sonoritats més ancestrals, esglaiadores i brutals transportant a l’oient des de les més etèries sonoritats fins a les masses i ritmes més complexos i dramàtics.

Programa de concert:

Louis Franz Aguirre. (1968)

– Toque a Eggún (2008)

– Bembé (2008. Rev. 2022)

– Oriki i bembe a Eshu. Kyrie Eleison (2022) (*)

(*) – Dedicada a Projecte SoXXI.

Projecte SoXXI està format per:

Andreu Queralt, Borja Donet, Miguel Ángel Real,

Sergi Dauder, Josep Furió i Joan Soriano.

Sobre el programa:

El programa és fidel a l’estètica d’Aguirre. Reflecteix l’energia, l’excés i la brutalitat combinats intel·ligentment amb els sons eteris i tímbriques màgiques que evoquen l’esperit ancestral de comunió amb la transcendència. De la ingent obra per a percussió del compositor s’han escollit per conformar l’espectacle una acurada selecció d’obres que comparteixen motius i materials dotant el concert d’un leitmotiv i continuïtat que malgrat els rics contrastos tímbrics i rítmics confereixen la coherència i la solvència un programa sòlid i implacable.

La combinació de ritmes hereus d’ancestrals tradicions no occidentals i l’exploració de noves tímbriques amb tècniques esteses als diferents instruments creen un univers personal que Projecte SoXXI presenta amb un gran desplegament instrumental i una interpretació i posada en escena espectacular.

La música de Louis Aguirre i aquesta proposta pot ser definida en general per l’excés i l’hipèrbole, però sens dubte, estem davant d’un músic i una proposta que confereix al fet del concert en un ritual catàrtic.

La veu juga un paper important. Textos provinents del món simbòlic i màgic de la tradició ioruba, recitats que evoquen la mística i la festa deixen pas als instruments mil·lenaris emprats amb tècniques actuals. Dum-dum africans, Gongs tailandesos, grans esquelles afinades i bols tibetans entre altres són combinats amb els sons i instruments de la tradició afro-cubana (congues i bongos) i l’ús d’instruments i tècniques actuals del món de l’orquestra com els timbals orquestrals i diferents instruments de làmines de metall (múltiples vibràfons i lires) o els grans bombos simfònics, juntament amb instruments i objectes com a barrils de metall de diferents mides, llantes d’automòbil, suspensions, i altres elements de desballestament que ara convertits en poderosos instruments són raspats, percutits i sonats emprant múltiples tècniques.

En definitiva, una experiència sònica difícilment oblidable, una estètica de brutals contrastos que ens vincula al món de la màgia i la transcendència, als temps ancestrals que actualitzats i portats al present, a l’ara, amb una aposta barreja d’extrema racionalitat i extrem primitivisme a ningú no deixarà indiferent.

RiberaAlzFestivals

Fecha

06 Jul 2023
¡Caducado!

Hora

19:30
Categoría
Subir