RiberaAlzFestivals: LUKUCHUKO PROJECT
LUKUCHUKO PROJECT
Dimecres 5 juliol. Claustre Casa de Cultura. 22’30h.
Pan-ku grup de percussió.
El concert que presenta Pan-ku per a aquesta ocasió és un concert amb moltíssima força i molt enèrgic. És un programa molt variat on comencem amb una peça del fantàstic compositor Yoshihisa Taira per a tres percussionistes. Trichromie contrasta el silenci matinal del pati del temple amb la força de la terra i la naturalesa, il·lustrada per la presència d’instruments de pell, com el gran tambor taiko, al final de l’obra.
En segon i tercer lloc s’interpreten peces del compositor Portugués Joao Pedro Oliveira, obres que combinen la percussió amb l’electrònica. La primera d´elles és per a quatre percussionistes, aquesta peça és un xicotet homenatge a cert tipus de música rock dels anys setanta, que va formar part de les experiències juvenils del compositor, i hui encara escolta alguna cosa amb molt de gust. On the Rocks no intenta establir una relació estructural, tímbrica o rítmica directa amb la música d’aquells anys, sinó que intenta només suggerir el tipus de textura simfònica que formava part d’aqueix univers sonor.
La segona peça és per a sis percussionistes peça escrita en memòria d’un gran compositor, Jonathan Harvey, recentment mort, El compositor va dissenyar la interacció entre els sons electrònics i els sons dels instruments acústics com un diàleg. En el qual les dues parts interactuen, es complementen, es contradiuen i es reconcilien.
La finalitat es transmetre la idea d’un sol moviment, en el qual no hi ha diferència entre el que es toca en viu i el que ja està gravat en la computadora. L’espai físic de la sala de concerts també participa d’aquest diàleg.
Els sons viatgen entre instruments i l’electrònica accelera aquestes trajectòries. L’espai i el gest instrumental s’expandeixen mútuament, tractant de crear la il·lusió d’un moviment continu, on els límits físics de l’espai semblen dissoldres. Per finalitzar el programa la peça que interpretarem es d´un dels components del grup, Bernat Cucarella. Bernat planteja una peça on treballa el rimte com a element absolut en un context on conviu amb l’espacialització, l’escena i els visuals. Hi han diferents motius que es troben al llarg de la peça en diferents timbres però l’element reiteratiu és el groove, expressat de diferents maneres i tècniques. El concepte de treballar soles el groove reb inspiracions de l’obra Gruf de Perico Sambeat on s’articula un discurs mono-harmònic on les diferents famílies de la big band tracen línies semi-atonals. Reb el nom d’un joc d’atzar jugat pels hadza, en el qual es llancen trossos d’escorça o restes d’animals per veure com aterraran.
Programa de concert
– Latidos (2011)……………………………………Voro Garcia (1970)
– Lukuchuko (2023)…….……………………….Bernat Cucarella (2001) (*)
– In memoriam Hervy (2013)………………Joao Pedro Oliveira (1959)
– No hi ha camí (2007)…………………………Voro Garcia (1970)
(*) Estrena absoluta.
Intèrprets: Carles Bella, Bernat Cucarella, Ramón Llopis, Sergi Dauder i Xavi Sanchis.