Diumenge se celebra la 4a etapa de la Ruta dels Monestirs

Este diumenge, 14 de desembre, tindrà lloc la 4a etapa de la Ruta dels Monestirs, emmarcada dins de la sexta edició, iniciada el 21 de setembre passat, i organitzada per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Alzira. 

Les persones participants d’esta etapa eixiran amb autobús a les 8 hores des de la plaça del Regne. A les 8:30 hores, es concentraran en les portes del monestir de Santa Maria de la Valldigna, a Simat, per a iniciar des d’este punt la quarta jornada. El primer tram recorre el bell paratge de la Valldigna, a la comarca de la Safor. La ruta, en el seu inici, transita per una agradable senda que recorre paral·lela al riu Vaca, on l’Ajuntament de Simat ha habilitat una zona d’oci. A poc a poc,  entre tarongers, s’aplega a la veïna població de  Benifairó.  Des d’allí la ruta es dirigix cap a la comarca de la Ribera Alta del Xúquer i entra per l’antic traçat del ferrocarril de Carcaixent-Dénia, que ha sigut recuperat per a esta senda de Gran Recorregut, la GR-236 Ruta dels Monestirs. Este pas entre muntanyes és conegut com la “Trinxera del Trenet” o el “Portixol Vell”, i va estar abandonat i cobert de vegetació i runes fins que, en el projecte de recuperació i senyalització de la senda, es va recuperar, convertint-se en un còmode, atractiu i segur camí de comunicació entre les dos valls, la de la Valldigna i la d’Aigües Vives.

En el cor d’esta vall de la Ribera Alta es troba el monestir de de Santa Maria d’Aigües Vives, a la Barraca, propietat de la família Gomar-Ferrer. Al migdia, es realitzarà la visita a este antic cenobi de monjos agustins, que sorprén pel seu bon estat de conservació.   

A la vesprada continuaran el recorregut per la vall, en direcció a la Serra de les Agulles, per a ascendir per la solana de l’històrica senda del Pas del Pobre, també recuperada per a esta GR-236. Una vegada en la divisòria de les dos valls, s’aprecia una magnífica vista d’Aigües Vives, que s’abandona, i de la Casella, per la qual es descendirà com a tram final de l’etapa. Per una frondosa vegetació d’ombria, i no sense dificultat per la humitat excessiva d’esta senda estreta que descendix fins al marge esquerre del barranc de la Casella, s’arriba al pla, i es continua per una senda fins a la Font Nova. Amb un breu ascens per una rústica escala de pedres s’arriba a la carretera asfaltada, que enllaça amb la senda de curt recorregut PR-303, d’Alzira a la Casella, i per esta, la ruta, d’uns 15 quilòmetres aproximadament, finalitza en el bar de la Casella. Ací els autobusos arreplegaran els excursionistes per a tornar a Alzira, on acaba esta quarta etapa.

La quinta i última etapa tindrà lloc el diumenge, 18 de gener de 2015, entre el Paratge Natural Municipal de la Casella i Alzira, passant pel segon tram del Pas del Pobre, que dóna pas al Paratge Natural Municipal de la Murta, on es visitarà l’entranyable monestir que va pertànyer als monjos jerònims i que ara és propietat de l’Ajuntament d’Alzira.