Alzira celebrà demà el VI Concurs de reganyaes

El jurat tastarà 16 reganyaes, 6 en la modalitat tradicional, 5 en la modalitat fusió, i 5 en la modalitat amateur. 

Alzira centra la seua atenció esta setmana en la gastronomia. Entre Falles i Pasqua, entre bunyols i la mona, la capital de la Ribera Alta ret homenatge al seu dolç més singular, la reganyà. Demà dijous 21 de març a les 17 hores, la plaça Major acollirà el VI concurs de la reganyà, que impulsa l’Ajuntament d’Alzira a través d’ Idea i el Gremi de forners d’Alzira.


Enguany es comptarà amb la participació de 16 reganyaes i un berenar que comptarà  amb prop de mil racions de reganyaes dels establiments del Gremi de Forners d’Alzira, a més dels dolços participants.

La reganyà és una coca tradicional amb els productes bàsics com a ous, oli, farina i sucre, als quals s’afig la carabassa torrada i escorreguda, característica de la “*Reganyà d’Alzira”, , la qual ha d’ocupar el 50% en proporció dels ingredients que la componen. I serà, per tant la qualitat de la carabassa i l’habilitat del cuiner,  el que li donarà a la coca el sabor, color i olor tan característica i especial. 

“L’objectiu d’este concurs, igual que la resta d’iniciatives al voltant d’este producte – explica la regidora de comerç Gemma Alós–  és doble: aportar valor i singularitat a un producte alzireny cent per cent, potenciar el seu consum i la seua identitat alzirenya, i d’altra banda, que la reganyà siga un producte que es demane als forns més enllà de la temporada de pasqua per a potenciar els nostres forns i pastisseries, i convertir-la en una coca de consum habitual al llarg de l’any, i això, ja ho hem aconseguit pel que ens diuen els forners.” 

El concurs de reganyaes s’organitza en tres modalitats, la reganyà tradicional, la reganyà fusió, a la que poden presentar-se forners tant d’Alzira com de la resta de la Comunitat  i la reganyà amateur, elaborada per particulars.   En la modalitat tradicional s’han establit tres premis, de 300 euros el primer, el segon 150 i el tercer 100. En modalitat fusió, un únic premi de 300 euros i en amateur, el premi està valorat en 150 euros.


El concurs s’encetarà a les 17 h amb l’exposició de les reganyaes participants, que seran tastades pels membres del jurat. Un jurat format per set membres, sis d’ells representants d’entitats ciutadanes com les falles, la Setmana Santa o les festes de barris, cuiners, representants dels hostalers, de la comunitat educativa i tècnics d’ Idea. A més cada any, el jurat compta amb un pastisser de renom, que enguany és Jose Vicente Galán Semper, gerent de la pastisseria Galán d’Albal i  vicepresident del Gremi de panaderos y pasteleros  de València i guanyador de diversos premis de rebosteria com és la Mocadorà 2022. Tot seguit, i mentre es fa la deliberació, s’oferirà les reganyaes al públic assistent. A més de les que han elaborat els participants, el Gremi de Gorners oferirà fins a 800 porcions de reganyà per a la degustació.