I Jornades de Poesia de l’IES Rei en Jaume: “La poesia es llig i es toca”

“Todo lo bueno tiene un final, pero siempre queda algo de lo bueno” deia un dels cartells amb els quals l’alumnat de l’IES Rei en Jaume d’Alzira va rebre el passat dilluns 18 de maig al cantautor granadí Fran Fernández. Bona profecia, únicament un apunt: són moltes les coses bones que han quedat. I és que les I Jornades de Poesia de l’IES Rei en Jaume han estat un èxit.

Les jornades van començar el passat dijous 14 de maig amb un recital de poesia a càrrec dels alumnes que, fora de l’horari lectiu, han participat en un taller de poesia impartit per la professora Macarena Tabacco i les poetesses alzirenyes convidades: Pilar Molia i Silvia Savall, mares d’alumnes del centre.

Malgrat les altes temperatures, el primer acte ja va tindre molt bona acollida per part del públic congregat, majoritàriament familiars dels alumnes participants, companys de classe i professorat de l’IES Rei en Jaume i altres centres de la ciutat. Durant més d’una hora, els alumnes i les professores van recitar poemes de El arte de tocarte i els visitants van poder contemplar els dibuixos poètics exposat que, també al voltant dels poemes, van realitzar els alumnes de 3r d’ESO.

 04    01    02

Menys tranquil va ser el segon acte de les jornades, que va haver de penjar el cartell “entrades esgotades” i que va reunir unes 100 persones, entre alumnat, pares i mares, professorat, amics i seguidors del cantant, en La Calle Music Club. Durant dos hores, el cantant va fer vibrar els jóvens (i no tan jóvens) amb les seues cançons, bromes, poemes i llum. El públic va acabar cantant a cor les seues lletres i el cantautor va anunciar a tots els que es van acostar a ell després del concert, que tornaria a Alzira per presentar el seu nou disc, que segurament vorà la llum en octubre, mentre signava els CD, llibres, fotografies i rebia l’enhorabona dels presents per la seua actuació.

Com que parlàvem de tranquil·litat, hem de destacar que l’acte que els professors esperaven més “mogudet” va ser potser el més tranquil. Els alumnes van demostrar una vegada més que, quan alguna cosa els enganxa, són capaços de quedar-se sentadets dos hores i quasi ni pestanyejar. Fran Fernández va ser el director d’una orquestra que només va ser interrompuda pels aplaudiments del públic després de cada poema, recitat per un alumne o pel mateix cantautor. I, com no, per les rialles còmplices amb els comentaris de Fran, els versos cantats a cor i els crits demanant més cançons quan va acabar l’acte. O això pareixia, perquè després d’algunes preguntes presentades per part dels alumnes, Fran Fernández encara va estar més d’una hora al Saló d’Actes de l’IES Rei en Jaume signant llibres, fent-se fotografies amb els alumnes i, sobretot, confirmant-nos que, com ja sabíem, hi ha una altra manera d’ensenyar Literatura, que els versos poden commoure i il·lusionar i que la poesia es llig i es toca.

IES Rei En Jaume