L’exposició «Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana» s’inaugura divendres en el MUMA, a les 19:30 hores

  • Podrà visitar-se fins al 26 d’abril

El Museu Municipal d’Alzira acollirà, fins al 26 d’abril, l’exposició “Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana”, una mostra itinerant dissenyada pel Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València, que pretén ser un homenatge a l’esport autòcton com a símbol de la cultura valenciana. En esta exposició també col·labora el Museu de la Pilota de Genovés. La inauguració serà este divendres, 20 de febrer, a les 19:30 hores.

Fins al març de 2014, l’exposició va estar exposada en el Centre Cultural la Beneficència i, des de llavors, ha viatjat per Gandia, Xàtiva, Faura, Bellreguard, Massamagrell, la Pobla de Vallbona i Paiporta. Des de l’inici de la seua gira expositiva provincial, ja ha sigut visitada per més de 30.000 persones.

La mostra complix amb la vocació didàctica amb què va ser creada per a difondre l’esport autòcton i donar a conéixer entre els valencians les seues particularitats.

Durant huit segles, la pilota ha conviscut amb els valencians paral·lela al seu desenrotllament i als seus diferents moments històrics. En la mostra s’explica com es fabriquen els elements de joc essencials, les pilotes; com són els recintes on es practica cada disciplina i quin nom rep cada part del trinquet, el carrer o el frontó. 

El regidor de Cultura i Patrimoni, Carlos Correal, destaca “la importància de la pilota valenciana, com a esport i com a tradició, hereva de jocs i costums d’estes terres, que esta exposició pretén donar a conéixer i contribuir a la seua divulgació, per a evitar-ne la pèrdua”. En este sentit, lloa iniciatives com la de la Falla el Mercat d’Alzira, que en el seu llibret d’enguany dedica un especial monogràfic al “Joc de la pilota”, fet que posa de manifest “el pes de l’afició en la nostra ciutat i l’interés que desperta este tema tan valencià. Junt amb la Regidoria d’Esports, volem afavorir i animar l’afició a continuar avant amb la pràctica i el gaudi d’este esport”.

Faixa roja, faixa blava” invita també a reflexionar sobre com ha avançat este esport. Així, es mostra la indumentària de mitjan del segle passat i l’actual, un element en què s’observa l’enorme pas avant que ha donat la pilota en unes quantes dècades. El material exposat consta de panells informatius, maquetes d’espais de joc, cartelleria, documents històrics i diversos tipus de pilotes i utillatge, així com d’audiovisuals.

L’exposició també aborda la Pilota Valenciana més enllà de l’àmbit estrictament esportiu, i mostra tot allò relacionat amb el joc, com la rellevància social dels jugadors i de les relacions entre ells, la presència i participació del públic, les normes, modalitats, els equipaments o la percepció que tradicionalment ha tingut la societat valenciana d’este esport.

A Alzira, la pilota valenciana és un esport que té una gran tradició passada i present, ja que existix constància de la seua pràctica a mitjan del segle XVIII. Hi predomina el joc de trinquet al joc en el carrer, en l’antic trinquet del carrer Gandia inaugurat el 1907, que ha estat vigent fins a la inauguració de l’actual en el polígon industrial de Tisneres, al 27 de març de 2011, considerat el trinquet municipal més gran de la Comunitat Valenciana.