Bastidas: “La modificació de les ordenances porta la rebaixa de la pressió fiscal, amb una baixada d’impostos, bonificacions a tots els col·lectius i a aquelles empreses que creen ocupació, i la congelació de taxes i preus públics”

L’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, i el regidor d’Economia i Hisenda, Enrique Lahuerta, han presentat les diferents modificacions que s’han fet en les Ordenances Fiscals de 2015 i que passaran a debat per a la seua aprovació en el ple de la setmana que ve.

Bastides ha agraït l’extraordinari treball realitzat pel regidor i per tot l’equip de l’Àrea Econòmica: “el seu treball i el de l’equip de govern ens ha permés tornar a la ciutadania tot l’esforç que han realitzat en els anys anteriors marcats pels ajustos. En la presentació dels pressupostos d’enguany, el mes de desembre de l’any passat, ja vaig avançar que l’època d’ajustos havia acabat; augmentem les subvencions, apostem per actuacions per a dinamitzar la ciutat… El resultat d’este treball ben fet és la reducció de la pressió fiscal amb la baixada d’impostos, la bonificació a tots els ciutadans i al teixit empresarial, sempre que cree ocupació, així com la congelació de taxes i preus públics”. Ha afegit: “Unes mesures que podem prendre amb criteri i rigor sense que afecten la solvència econòmica de l’Ajuntament, ni la quantitat ni qualitat dels servicis que oferim a la ciutadania. També vull destacar la transversalitat d’estes mesures, ja que afecten tota la ciutadania en general. Amb açò, pretenem reactivar econòmicament la ciutat, crear ocupació i suavitzar les butxaques dels alzirenys. Per això confie que estes modificacions puguen ser aprovades per unanimitat en el ple de dimecres que ve”.

A grans línies podem dir que l’IBI urbà tindrà una reducció del 5% per a tota la ciutadania i el teixit empresarial; es reduirà la taxa de fem d’activitats econòmiques en un 10% i també es reduirà l’impost de vehicles industrials en un 10%. Els guals industrials i comerços es reduiran també en un 10%, i afegim la reducció del 5% en l’IBI Rústic, l’Impost de Vehicles en un 10% i la congelació de tots els preus públics”, ha assenyalat la màxima autoritat local.

Era de justícia la baixada dels impostos pel nostre compromís amb la ciutadania i perquè és l’ADN del Partit Popular. Volem reactivar econòmicament la ciutat, en la mesura de les nostres possibilitats, i crear ocupació. Esta decisió política suposarà una reducció d’ingressos, però l’important és que estos diners retornen a laciutadania. Alzira presenta uns dels deutes més baixos per habitant (263€), ja no sols de la Comunitat Valenciana sinó de tot Espanya; açò és fruit del treball seriós i rigorós realitzat, que ara ens permet poder fer front a estes modificacions sense deixar de ser solvents, econòmicament parlant”, ha matisat.

El regidor d’Economia i Hisenda, Enrique Lahuerta, ha manifestat que ”estes modificacions pretenen reactivar econòmicament la ciutat, que les butxaques dels alzirenys no es vegen tan afectades, i també que empreses de fora opten per Alzira per a instal·lar-se. Hem tingut en compte moltes consideracions per a fer estes modificacions, tant les aportades per la ciutadania i el teixit empresarial com una d’elles aportada per l’oposició, totes elles sempre adaptades al marc legal”.

IBI Urbà

-Es reduïx l’IBI per mitjà de la bonificació del 5% per tindre el susdit impost domiciliat en una entitat financera.

-També s’aplicarà una bonificació del 25% a les vivendes que instal·len sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, durant dos anys.

-Per la creació d’ocupació, on s’exercisquen les activitats econòmiques i hagen incrementat la mitjana anual de la seua plantilla de treballadors amb contracte indefinit, les bonificacions aniran del 10 al 50% en percentatge de creació d’ocupació, per a bonificar no tan sols a les grans empreses sinó també a autònoms i xicotetes empreses. Les bonificacions a aplicar són:

-Increment de fins a un 5%: bonificació del 10%.

-Increment de més del 5% i fins al 10%: bonificació del 20%.

-Increment de més del 10% i fins al 15%: bonificació del 30%.

-Increment de més del 15% i fins al 50%: bonificació del 40%.

-Increment de més del 50%: bonificació del 50%.

-A més, si l’increment de plantilla pertany a col·lectius especialment desprotegits en almenys un 33% (1/3), s’incrementen les bonificacions anteriors en 10 punts. Estes mesures estan encaminades a donar suport a l’autònom, el comerç i les PIME.

Lahuerta ha destacat: “Amb estes mesures pretenem que aconseguir qualsevol dels percentatges que donen dret a bonificació siga més fàcil per als autònoms i les xicotetes empreses que per a les grans empreses. Si quantificàrem la bonificació en funció de valors absoluts seria posar-ho molt difícil a les PIME i molt fàcil a les grans empreses. I el que volem és que tots tinguen les mateixes opcions de bonificació. Tindrem en compte en estos aspectes que el contracte siga indefinit i mínim de quatre anys. Amb això també pretenem que es cree ocupació estable i no temporal”.

IBI Rústic

La Llei permet reduir el tipus impositiu en un 5% per als Béns de Naturalesa Rústica.

Guals industrials i de comerços

Reducció en un 10% i en un 50% en els polígons industrials.

IAE

També patix una modificació l’Ordenança fiscal reguladora de l’Impost sobre Activitats Econòmiques per a l’exercici 2015, tant per a aquelles que ja despleguen la seua activitat econòmica com per a les de nova implantació.

Les bonificacions per ocupació indefinida que s’apliquen són:

-Increment de fins a un 5%: bonificació del 10%.

-Increment de més del 5% i fins al 10%: bonificació del 20%.

-Increment de més del 10% i fins al 15%: bonificació del 30%.

-Increment de més del 15% i fins al 50%: bonificació del 40%.

-Increment de més del 50%: bonificació del 50%.

Al mateix temps es tindrà en compte si eixe augment de la plantilla pertany a col·lectius desprotegits en un 33%, incrementant les bonificacions anteriors en 10 punts.

Si la inversió de l’empresa supera el milió d’euros, se li bonificarà en un 25% en el primer any i en un 50% en el segon.

Plusvàlua municipal

Es reduïx el tipus impositiu en un 5%. A més, com ja es va anunciar el mes de setembre passat, l’Ajuntament d’Alzira aplica la Llei per a no cobrar les plusvàlues respecte dels procediments de desnonament amb caràcter retroactiu, des de l’1 de gener de 2010, quatre anys abans del que obliga la Llei.

Impost de Vehicles de Tracció Mecànica

Tindran una bonificació del 10% aquells turismes de fins a 11’99 cavalls. Els de major cilindrada o els denominats cotxes d’alta gamma no tindran cap bonificació.

Preus per ús d’instal·lacions esportives

Es reduïxen en un 15% totes les tarifes de les instal·lacions esportives i, en el cas dels jóvens fins a 26 anys amb Carnet Jove, se’ls aplica una altra reducció del 15%, arribant en eixos casos a una reducció de fins al 30%.

A més, es congela el cost de totes les taxes i servicis públics.

Cal destacar que es mantenen la resta de bonificacions vigents (vivendes de protecció oficial, família nombrosa, etc.). A més, no hem d’oblidar la bona situació econòmica del nostre Ajuntament en comparació a d’altres. Tot això és degut a una bona gestió, comptes sanejats, pagament en termini a proveïdors, augment de les ajudes a famílies, beques escolars i, sobretot, que els deutes amb els bancs de hui són els impostos de demà”, ha conclòs l’edil.