Alzira presenta la 9a edició d’Art al Carrer i la 8a de la Jornada d’Il·lustració d’Alzira (JIA)

  • 31 activitats en Art al Carrer amb la participació de 19 companyies que ompliran d’art els carrers d’Alzira
  • Enguany com a novetat, Fira del Llibre a la Plaça Major i nous espais d’actuacions com la plaça La Malva.
  • El dissabte 28, arriba la JIA, amb 25 artistes, el seu primer podcast i un nodrida representació de muralistes.

Hui s’ha presentat en roda de premsa la novena edició d’Art al Carrer i la huitena de la JIA, a la que han assistit l’alcalde de la ciutat, Alfons Domínguez, el regidor de Cultura, Israel Pérez, el director artístic del Festival, Jordi Verdú, la directora de la Casa de la Cultura, Elisa Torremocha.

Més de trenta activitats artístiques prendran el carrer durant dos dies, a diversos punts de la ciutat, els visitants podran disfrutar de teatre, música, literatura, circ, mim i humor a més dels espectacles itinerants.

Enguany ens visiten companyies valencianes., espanyoles i fins i tot argentines, en el director artístic del Festival, Jordi Verdú “algunes companyies faran dos representacions a la fi que arribe al major nombre de gent. Enguany comptarem amb molt d’humor, espectacles molt visuals i amb artistes alzirenys com Rosana Mira, el grup de folk Mala, Amadeo Adell, el Trio Archi o Maria Belda.  

La inauguració serà el pròxim divendres a les cinc de la vesprada amb un espectacle itinerant que eixirà des de la plaça Major fins a la plaça del Mercat. Enguany serà una família molt especial la que pegarà una volteta pel poble, un espectacle de la companyia Fadunito que servirà per a obrir boca a un seguit d’activitats que es duran a terme a diverses places de la població, la plaça Cassassús, la del Mercat, La Malva, plaça Constitució i la plaça del Carbó, que albergarà ja per la nit un espectacle de circ.

Enguany s’introduixen diverses novetats. D’una banda continua ampliant-se els espais públics on es desenvoluparà el festival i s’introduix com escenari la plaça La Malva. Altra de les novetats és la celebració d’una fira del llibre que organitza  la Biblioteca municipal i que estarà instal·lada dissabte al matí i vesprada a la plaça Major des de les 10 a les 14 hores i de 16.30  a 20 hores. Amb esta fira, es commemora el desé aniversari de la Biblioteca municipal en la seua ubicació actual a la plaça de les lletres valencianes. El regidor de Cultura, Israel Pérez, “destaca el vessant democratitzador de la cultura, ja que es tracta d’un esdeveniment molt participatiu, social i dinamitzador de l’economia local i continua donant eixa projecció a Alzira de ciutat referent”

JORNADA D’Il·LUSTRACIÓ D’ALZIRA.

Dissabte, el plat fort com en altres edicions es la Jornada d’Il·lustració JIA08 que durant el dissabte ompliran d’art, música i solidaritat el carrer de les Escoles Pies. Una jornada organitzada per les artistes locals Mai Hidalgo i Empar Piera. La directora de la Casa de la Cultura, Elisa Torremocha ha destacat que “enguany tenen previst participar 25 artistes, gran part d’elles dones i el 40% d’Alzira, que estaran presents al mercat de la il·lustració al carrer Escoles Pies. Amb cartell de la Il·lustradora Àfrica Pitarch, el tema de la jornada d’enguany és “la il·lustració aplicada a l’art urbà” per això participaran reconegudes figures del món del muralisme com són : Deih, Nacho Mawe, la mateixa Africa Pitach, Toni Espinar Xelon, Sr Marmota i el reconegut Martin Fores guanyador de 30 premis com a cartellista.

També cal destacar que per primera vegada, van a participar els alumnes de Batxillerat artístic del IES Josep Maria Parra, dirigits pel seu professor Carles Hernández. Participaran en l’acció solidària posant la venda el seu treball i productes. Com en altres anys, al mercat de la il·lustració es podrà adquirir obres  realitzades en directe per 5 euros amb els quals els conviden a una cervesa Tyris a més de l’obra. Els diners recaptats es destinaran enguany a la Fundació Novaterra, fundació que es dedica a la inserció laboral de persones vulnerables. Enguany el JIA també estrenarà podcast  amb la col·laboració de l’artista i agitador Mac Diego i es faran tallers per als més menuts realitzats pel personal de Novaterra en col·laboració amb LEGO. Els xiquets i xiquetes il·lustraran les figures i se les podran emportar a casa. A més, la jornada que tindrà lloc entre les 12 i les 14 hores i de 16 a 21 hores estarà amenitzada per l’humorista Cabra Fotuda  i la il·lustradora alzirenya Neus Fontana que s’han  unit en este projecte.

Art al Carrer tindrà enguany un epíleg a la Barraca d’Aigües Vives, en el marc de la descentralització que es va encetar l’any passat. Per això el diumenge 29, els que s’hagen quedat en ganes, podran disfrutar de l’espectacle Sotana Circus dels valencians La Troupé Malabó . Un espectacle de circ a parc de l’estació de la Barraca d’Aigües Vives.

L’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, ha reiterat que es tracta d’un projecte de la nostra marca, de l’Alzira que volem i que aposta perquè la cultura arribe a totes les persones.”.

Per a finalitzar han convidat a la ciutadania a visitar l’exposició Art al carrer 2024, que mostra a través d’un recull de fotografies, vídeos i elements artístics, un resum de la passada edició. Del 23 al 28 de setembre a la Casa de la Cultura.

PROGRAMACIÓ

Pots descarregar el programa de mà complet en el següent enllaç:

https://www.artalcarreralzira.com/_files/ugd/d0d1fb_a0bff634cb9348c58e726563ca51d848.pdf