L’Ajuntament d’Alzira restaurará el plànol de Roxas de 1765 gràcies a una subvenció de la Diputació de València

La Diputació Provincial de València ha concedit una subvenció de 17.545 euros a l’Ajuntament d’Alzira per a la restauració del plànol de la Séquia Reial del Xúquer, datat en 1765, just el mateix any que complix 250 anys d’antiguitat.

L’Ajuntament va sol·licitar a la Diputació, dins de la convocatòria d’ajudes econòmiques amb destinació a la restauració del patrimoni moble durant l’exercici 2014-2015, una subvenció per a la  recuperació i posada en valor del plànol, el qual, a causa del seu mal estat, precisava neteja i consolidació del suport de paper.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Carlos Correal, ha destacat: “Esta és una molt bona notícia, ja que ens va a permetre restaurar este pla que data del segle XVIII i poder-lo exposar en el MUMA, per tal que qualsevol persona interessada el puga vore. Agraïsc enormement a la Diputació de València la seua ajuda, ja que este plànol té un gran valor patrimonial per les dades històriques que revela”.

És d’un gran valor cultural, ja que data de finals del segle XVIII i representa la Séquia Reial, reproduint tot el territori de la Ribera comprés entre el riu Xúquer i el canal de la séquia, des de l’assut d’Antella fins a Algemesí, abans de l’ampliació fins a la població d’Albal, amb l’ampliació del duc d’Híjar, senyor de Sollana, quan passà a denominar-se Séquia Reial del Xúquer. Aporta dades documentals sobre el sistema de regadiu, i també valuosos detalls en reproduir el traçat de les séquies, braçals, localitats, despoblats, diferents cultius, camins, etc. Té unes dimensions de 199 per 133 cm i consta de dotze làmines de paper impreses i unides formant un únic mapa.

La restauració es durà a terme en la Subdirecció General de Conservació, Restauració i Investigació (IVC+R) de CulturArts Generalitat, per a la conservació i restauració del patrimoni cultural valencià, fruit d’un conveni subscrit entre l’Ajuntament i l’esmentada entitat.

Precisament durant l’any 2014 s’han celebrat, a Alzira i als municipis regants, els actes commemoratius del 750 aniversari de la Séquia Reial del Xúquer.

 doc00779820140403104542 001