Tres sanitaris de l’Hospital de la Ribera compartixen l’èxit de les seues novel·les a una tertúlia literària a la Biblioteca d’Alzira

  • Paco Tarazona, Luis Morant i M.J. Guasp presentaran la seua obra a partir de les 19 hores

La Biblioteca d’Alzira acull esta vesprada la presentació de l’obra de tres autors que tenen en comú el seu lloc de treball, l’Hospital de la Ribera, i la seua passió per les lletres. El més veterà literàriament és el geriatre Paco Tarazona. És doctor en medicina i especialista en geriatria. Treballa a l’Hospital Universitari de la Ribera i és en l’actualitat vocal clínic de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia. També és membre de l’Executive Board (Finance Director) de la European Union Geriatric Medicine Society (EUGMS). A la Biblioteca d’Alzira presentarà la seua primera novel·la en castellà, En busca del Papo, una narració «hilarant i aguda sobre dos geriatres reconvertits en croats, o trols, segons vulga veure’s, contra pedants autors de blogs», explica l’autor. En busca del Papo cumplix ara dos mesos en xarxes i llibreries i porta un miler de llibres venuts.

Tarazona és autor també de les novel·les Les Taques de Colors (L’Oronella, 2000, Premi Miquel Adlert de Novel·la de Paterna en 1999), Primeres Fotos (L’Oronella, 2003) i Quimeres Amprades (L’Oronella-AELLVA, 2005) i d’alguns assajos històrics. Així mateix és codirector de la revista literària Ucrònica.

El seu interés i vocació per la literatura li ha portat a publicar relats i novel·les, aconseguint premis en algunes d’elles. El seu relat Ninai, dins del llibre de relats breus titulat Pandemonium, va guanyar el premi Miquel Adlert, convocat per l’Ateneu Cultural de Paterna. Per terres xilenes, va guanyar el premi Miquel Adlert en l’edició CXXVII dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de València, convocats per Lo Rat Penat l’any 2010.

Un altre dels qui presentarà hui la seua obra a la biblioteca és Luis Morant, metge també a l’Hospital de la Ribera i que compta amb dos novel·les publicades. La més recent és La crònica de Martín Lucena, que ha generat molt bones crítiques dels lectors. I és autor també de la novel·la negra Triángulo escaleno. És un escriptor autodidacta, que va decidir escriure «només per a contar històries als altres», explica. La seua imaginació és la font «d’històries satisfetes de personatges pròxims, encara que immersos en contextos fantàstics, dissenyats de manera que els lectors empatitzen amb ells. Els dota d’humanitat, tendresa, maldat, ira. Ens fa estimar-los i odiar-los», descriu la sinopsi. Aficionat a altres arts com el cinema i la música, tots dos acaben sent elements presents de manera constant en la seua obra. Cultiva diferents gèneres literaris, encara que és principalment el conte (relats breus) on més s’ha prodigat. És un investigador incansable, es troba sempre en un continu procés d’aprenentatge i entén la literatura com un mètode d’evasió i gaudi de la persona.

El més jove de la terna és M.J. Guasp, que treballa al departament de radiofísica de l’Hospital de la Ribera. La seua nova novel·la es titula Bajo las linternas rojas, i és una història policíaca ambientada en el Hong Kong de 1905. Compta també amb un altre títol publicat, Voces de buscavidas, amb tints de novel·la negra, policíaca i fantàstica. Totes dues han aconseguit molt bones crítiques.

Els assistents tindran l’ocasió de conversar amb els autors a la tertúlia que hi haurà després de les presentacions de les obres.