Les principals novetats que presenta la nova versió del pla local de cremes agrícoles són les següents:
1. Menys tràmits administratius. Un sol permís anual per a la crema de restes de poda en el període de cremes ordinari (cremes d’hivern)
2. Implanta el sistema de notificació telemàtica de cremes. S’haurà d’avisar pels canals establerts per l’Ajuntament i amb un mínim de 24 hores d’antelació del dia de la crema.
3. S’ha revisat tot el sòl forestal del terme municipal per a determinar la zona agrícola que estarà a menys de 500 m. del mateix i per tant regulada per la normativa del nou Pla local de cremes. Resultat d’aquesta revisió s’ha exclòs de l’àmbit d’afecció part de la superfície afectada anteriorment.
4. Les condicions de crema variaran en funció del risc d’incendi forestal de la zona on es trobe la parcel·la agrícola i del període de crema en el que es faja la crema.
5. Es crea un visor geogràfic públic per a consultar la zona i les condicions de crema de cada parcel·la agrícola.
6. Obri la possibilitat de crear períodes de crema extraordinari per a poder cremar restes de poda de les varietats tardanes de cítrics.
7. Diferència tipus d’autorització de crema agrícola, segons si es tracta de gestió de restes de poda agrícola o restes d’arbres arrencats per canvi de cultiu.
8. Sols és vàlid per a restes vegetals provinents d’una explotació agrícola, no és vàlid per a les restes de jardineria dels habitatges unifamiliars aïllats
El pla local de cremes agrícoles entra en vigència a partir del 8 d’abril.
Els nous permisos de crema es podran demanar a partir del 5 d’Abril en les vies habilitades per l’Ajuntament d’Alzira.
Les vies per a sol·licitar les autoritzacions de crema amb una antelació mínima de 72 hores, incloses les de la Barraca d’Aigües Vives i la Garrofera, seran les següents:
1. Personalment en el Registre de la Clau, demanant cita prèvia.
2. Telemàticament amb firma digital a la seu electrònica de la pàgina web www.alzira.es
Si et trobes dins de l’àmbit d’afecció del pla local de cremes agrícoles d’Alzira, s’establixen dos períodes diferents en els quals es pot cremar:
– Període de cremes ordinari, del 17 d’octubre al 31 de maig, excepte el termini comprés entre el Dijous Sant i el dilluns de Sant Vicent (ambdós inclosos). Es podrà cremar de dilluns a dissabte (excepte festius) i des de l’eixida del sol fins a les 13.30 h, únicament els dies amb nivell 1 de preemergència per incendis forestals, que correspon a un risc baix – moderat.
– Període de cremes extraordinari, de l’1 al 30 de juny i de l’1 al 16 d’octubre, sols es permetrà cremar restes de poda de varietats tardanes de cítrics. Es podrà cremar de dilluns a divendres (excepte festius) i des de l’eixida del sol fins a les 11 h, únicament els dies amb nivell 1 de preemergència per incendis forestals, risc baix – moderat.
No cal que demanes permís, però la realització de cremes agrícoles en les parcel·les rústiques que es troben més enllà dels 500 metres del sòl forestal i que per tant estiguen fora de la regulació de les normes específiques d’aquest PLC, s’atendran a les següents condicions que s’aplicaran amb caràcter general per a tot el sòl agrícola del terme municipal:
1. No es permetrà fer cremes agrícoles els dies que hi haja preemergència per risc d’incendi forestal extrem, nivell preemergència 3.
2. En el cas que el comportament del foc puga ser perillós per canvis en la situació climàtica, com ara l’aparició de vents locals, vents de ponent, ratxes fortes o de direcció variable, els treballs de crema han de suspendre’s immediatament.
3. És preferible la realització de les cremes en condicions d’estabilitat atmosfèrica. L’idoni és cremar després de pluges que deixen almenys 5 mm de precipitacions.
4. La persona responsable de la crema haurà de prendre les mesures de precaució adequades segons el tipus de crema i la ubicació i, en tot moment, serà la responsable dels danys que cause.
5. La persona responsable de la crema està obligada a romandre vigilant la crema fins que aquesta quede totalment extingida (el conjunt de les restes ha d’estar aproximadament a temperatura ambient), apagant les brases i calius amb aigua o terra per a evitar el vol de cendres.
6. En el lloc de realització de la crema haurà d’haver-hi un telèfon mòbil operatiu o un altre mitjà de comunicació que permeta donar un avís d’alarma ràpidament. En el cas de no haver-hi cobertura de telefonia mòbil, caldrà tindre localitzat el lloc més pròxim des del qual es puga fer una comunicació efectiva abans de començar la crema.
7. Mai es podrà cremar ni en diumenges ni festius.
8. L’horari per a realitzar les cremes agrícoles en els dies habilitats, serà el següent per a tot el terme municipal, incloses les parcel·les agrícoles que es troben fora de l’àmbit d’afecció del pla local de cremes:
· Del 17 d’octubre fins al 31 de Maig, des del trenc d’alba fins les 13:30
· De l’1 de juny fins al 16 d’Octubre, des del trenc d’alba fins les 11:00
Per a conèixer si la teva parcel·la es troba dins dels 500 m. de sòl forestal, s’ha creat un visor web en el que ho podràs consultar. Aquest visor es troba a la següent adreça web:
https://alzira.gvsigonline.com/gvsigonline/core/load_public_project/plalocalcrema/
Però també podràs consultar-ho de les següents formes:
1. A les oficines de la Clau en el moment de demanar el permís.
2. Telefonant al 96 245 92 69
3. Enviant un correu electrònic a agricultura@alzira.es
Tant en el visor com en les altres vies de consulta, també podràs determinar en quina àrea homogènia de gestió i zona es troba la teva parcel·la. Aquesta informació és important per a determinar les condicions de crema.
En funció del risc per incendi forestal, es diferencia el sòl agrícola afectat pel pla local de cremes en dues grans ÀREES HOMOGÈNIES DE GESTIÓ:
• Àrea A. Zones de major risc per incendi forestal. Parcel·les agrícoles a menys de 500 m de sòl forestal en els valls de la Murta, de la Casella, d’Aigües Vives i zones del Pla de Corbera, Xavegó, peus de les muntanyes de la Garrofera.
• Àrea B. Zones de moderat risc per incendi forestal. Parcel·les agrícoles a menys de 500 m de sòl forestal en zona de l’horta i Garrofera.
Cada àrea homogènia de gestió es subdividirà en dues zones segons la proximitat al sòl forestal;
• Zona de màxim risc: parcel·les agrícoles que es troben entre 0 i 100 m.
• Zona general: parcel·les agrícoles que es troben entre 101 i 500 m.
Les condicions de crema vindran determinades tant per la zona del terme municipal en la qual es troba la parcel·la agrícola com pel període en el que es realitza la crema, sent resumidament les següents:
Període de crema ordinari
Àrea homogènia de Gestió A
· Zona de màxim risc: La crema es realitzarà sempre amb cremador i mataespurnes
· Zona General: La crema es realitzarà sempre amb cremador, recomanable mataespurnes
Àrea homogènia de Gestió B
· Zona de màxim risc: La crema es realitzarà sempre amb cremador, recomanable mataespurnes
· Zona General: La crema es pot fer amb fogueres si s’acompleixen les mesures de seguretat pertinents, no obstant això es recomana que es faja en cremador.
Període de cremes extraordinari
Àrea homogènia de Gestió A
· Zona de màxim risc: No es pot cremar a menys de 30 metres de sòl forestal. Únicament restes de poda de varietats tardanes de cítrics. Sempre amb cremador amb mataespurnes
· Zona General: Únicament restes de poda de varietats tardanes de cítrics. Sempre amb cremador recomanable amb mataespurnes no obligatori.
Àrea homogènia de Gestió B
· Zona de màxim risc: Únicament restes de poda de varietats tardanes de cítrics. Sempre amb cremador recomanable amb mataespurnes no obligatori
· Zona General: Únicament restes de poda de varietats tardanes de cítrics. Es permet la crema amb fogueres si s’acompleixen les mesures de seguretat pertinents
Per a poder cremar les restes de poda, diferenciem 2 tipus de permís de crema, segons en el període que anem a cremar, que són els següents:
Durant el període ordinari de cremes; el permís de crema, s’anomena DECLARACIÓ RESPONSABLE DE CREMA AGRÍCOLA, tindrà validesa per a tota la campanya en la que es trau, és a dir del 17 d’Octubre de l’any en curs fins al 31 de Maig de l’any següent. En esta declaració responsable s’acceptaran i es respectaran les condicions de crema específiques de la parcel·la agrícola.. Per tindre un major control sobre les cremes que es realitzen cada dia, per a poder realitzar la crema el llaurador haurà de notificarà telemàticament 24 hores abans.
Durant el període extraordinari de cremes; el permís de crema s’anomena AUTORITZACIÓ DE CREMA, tindrà una validesa per 15 dies naturals, sols serà vàlid per a les cremes de restes de poda de varietats tardanes de cítrics i en aquest cas, no farà falta realitzar la notificació telemàtica.
Complementàriament la declaració responsable de crema agrícola, el dia d’abans de la crema s’haurà de notificar mitjançant WhatsApp al telèfon 687 993 896 o a l’adreça electrònica cremes@alzira.es, indicant la següent informació:
1. el número de registre del permís de crema i el titular
2. el dia i l’hora de la crema.
3. el polígon i la parcel·la on es farà la crema.
No, per aquestos casos s’ha de demanar un permís excepcional de crema, en el que els servicis tècnics municipals estudiaran detingudament cada cas i establiran unes pautes operatives i condicions de crema especials per garantir la seguretat de la crema i minimitzar el risc per incendi forestal.
Per a poder realitzar crema baix aquestes excepcions s’haurà de sol·licitar AUTORITZACIÓ EXCEPCIONAL DE CREMA, indicant-se la necessitat, la data aproximada de la crema, la ubicació i les dades del promotor de la crema mitjançant instància general per registre d’entrada de l’Ajuntament d’Alzira.
Per fer front aquestos casos puntuals, s’obri
la possibilitat de poder demanar AUTORITZACIÓ EXCEPCIONAL DE CREMA, indicant-se
la necessitat, la data aproximada de la crema, la ubicació i les dades del
promotor de la crema mitjançant instància general per registre d’entrada de
l’Ajuntament d’Alzira. Els serveis tècnics municipals estudiaran el cas concret
i determinaran unes condicions especials de crema i un període per a poder
realitzar-la amb seguretat i minimitzant el risc per incendi forestal.
D’acord amb l’article 3 la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, les restes vegetals de jardineria són «bioresidus». Si són generats en els habitatges com a conseqüència de les activitats domèstiques són considerats, a més, com a «residus domèstics». La crema per a ambdós tipus de residus, bioresidus i/o domèstics, està prohibida.
Són residus inclosos en la llei estatal, Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, i en la llei autonòmica, Llei 10/2000, de 12 de desembre, de residus de la Comunitat Valenciana i, per tant, la seua gestió ha d’atendre la jerarquia de prevenció, preparació per a la reutilització, reciclat, altre tipus de valorització i, en últim cas, i sempre de manera controlada, l’eliminació.
Per tot això, no es podrà cremar cap tipus de resta de jardineria, entenent com a tal, i a l’efecte del PLC, els residus vegetals procedents de la poda, segat o qualsevol altra activitat de jardineria d’espècies herbàcies, arbustives o arbòries que no siguen de naturalesa agrícola o estiguen en un terreny de vocació inequívocament agrícola o productiu.
En cap cas tindran consideració de restes agrícoles les coníferes, les gramínies, les palmàcies o les cicadàcies.
Si et trobes dins de l’àmbit d’afecció del PLCA, encara que hages tret la declaració responsable de crema, l’autorització de crema o el permís excepcional de crema, es prohibeix cremar els següents dies:
· Per als dos períodes de crema, els dies amb nivell de preemergència per incendi forestal, ALT i EXTREM, nivell 2 i 3.
· A més, de forma particular a cada període de crema, els dies següents:
o En el període ordinari de crema, diumenges i festius, i en el període de pasqua, entès entre el dijous sant i dilluns de sant Vicent (ambdós inclosos)
o En el període extraordinari de crema, dissabte, diumenge i festius.
· No es podrà cremar amb caràcter general, entre l’1 de juliol i el 30 de setembre.
El nivell de preemergència per risc d’incendis forestals el comunica la Conselleria competent en matèria d’emergències. El nivell diari de prealerta, així com la seua previsió per al dia següent, es pot consultar a:
· twitter: @gva_112cv
· app: GVA 112 AVISOS
· app: Preemergencia IF Comunitat Valenciana
Sí, l’ajuntament posarà a la disposició dels llauradors un tècnic especialitzat que resoldrà tots els dubtes en relació a les cremes que se li puguen plantejar.
Per a sol·licitar aquesta assistència tècnica hauran d’enviar un correu a agricultura@alzira.es o telefonant al 96 245 92 69.
Caldrà, en tot cas, disposar de cremador degudament condicionat conforme a la norma tècnica de cremadors agrícoles que s’inclou en el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de la Demarcació de Polinyà del Xúquer.
Els cremadors es construiran amb blocs de formigó o en defecte d’això d’obra de rajola.
· L’altura mínima del cremador serà de 2,50 m.
· En els cremadors amb forma circular, el diàmetre màxim interior del cremador serà de 2,50 m.
En el cas que el cremador tinga forma quadrada cada costat no sobrepassarà els 2 m de llarg.
En tot cas la superfície del cremador no haurà d’excedir de 5 m².
El cremador no se situarà mai a una distància inferior a 10 m de carreteres, camins o sendes.
El cremador es construirà sempre en la part de la parcel·la que siga terreny agrícola. La zona on es col·loque el cremador ha d’estar llaurada, sense vegetació herbàcia; si aquesta solució no és possible es deixarà una franja al voltant del cremador d’1 m d’amplària mínima buidada de vegetació herbàcia i de matoll. Han de construir-se en el lloc de la parcel·la més allunyat del terreny forestal sempre a més de 15 metres com a norma general.