• La Directora General de Comerç veu extrapolable la campanya «12 mesos 12 empreses» a la Comunitat • El president de l’AEA demana que les gestions de les ajudes siguen «fàcils i accessibles per als comerciants»
Alzira ha rebut este matí la visita de la Directora General de Comerç de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rosana Seguí, en el llançament del Dia del Comerç Local, una nova data commemorativa que pretén reconéixer el paper dels comerços i botigues dels pobles. La representant del Consell s’ha reunit amb l’alcalde i regidor d’Ocupació, Desenvolupament Econòmic, Comerç i Projectes Europeus, Diego Gómez, així com amb treballadors del Servei de Desenvolupament Econòmic d’Alzira i del Consell del Comerç, entre ells el regidor Xavi Pérez.
Seguí ha conegut de veu de l’alcalde les polítiques comercials posades en marxa a Alzira, i que s’han intensificat durant la pandèmia per donar suport als comerços: els bons de compra als comerços locals, la premiada plataforma de venda en línia Alziraescomercio.com, i la campanya «12 mesos 12 empreses». En relació amb els bons de compra, Diego Gómez ha informat que «hem mogut més de 350.000 euros en el comerç local» i ha anunciat que, «el més aviat possible, traurem una altra campanya de bons d’ajuda per a Nadal». També ha comentat que, tot i el reconeixement per part la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, «és necessari revisar-la, traure-la a licitació i donar-li una empenta, perquè la competència de les grans distribuïdores és molt gran». Per últim, s’han referit al programa «12 mesos 12 empreses», que segons la directora general és «una idea molt bona, perquè poses el focus cada mes en una empresa i la dones a conéixer», que considera que és «una idea exportable i molt interessant».
Per la seua banda, Seguí ha donat a conéixer als representants alzirenyes les noves idees del seu departament de cara a 2022, com l’ampliació de les ajudes al comerç, que inclouran per primera vegada fons per a la reforma estructural dels locals i que l’administració local traslladarà als comerciants d’Alzira perquè puguen optar a esta línia d’ajudes.
La celebració també ha inclòs una visita a comerços d’Alzira. La comitiva ha partit des de la seu d’Idea i han anant accedint a diverses botigues. Al recorregut s’han sumat Juan Motilla, president de la Unió Gremial de València, i el president de l’Associació Empresarial d’Alzira, Raül Tudela, qui ha agraït la presència de la representant del Consell en este dia «representatiu». Tudela creu que «les ajudes són importants i la presència ací de la Directora General és una mostra del seu compromís». «Ens encanta que ens puguen ajudar amb els bons comercials, és una ferramenta molt bona perquè el comerç tinga eixe revulsiu que necessita, perquè complementem el cost del producte en una part important», ha dit Tudela. Així mateix ha demanat que «este recurs siga fàcil, accessible i que el comerç puga accedir sense impediments legals, que siga fàcil per als comerciants poder gestionar la documentació perquè de vegades sol ser un impediment, perquè ja tenen prou amb el dia a dia i amb l’atenció als clients».
Per a l’alcalde el Dia del Comerç Local «és molt important, perquè és una data de referència». I ha destacat que l’objectiu és «anar innovant i continuar treballant en la línia de campanyes, com puga ser la de Nadal, de Sant Valentí, per a continuar dinamitzant el comerç». També ha avançat que, en relació amb l’hostaleria, el govern local ha decidit que seguirà sense cobrar «en lo que queda de l’any la taxa per ocupació de via pública de les terrasses». «Ho decidirem en el plenari que ve, i ja quan es normalitze tot, després de Reis, ja mirarem com regularitzar el cobrament per les terrasses, i parlarem amb l’Associació Empresarial i els hostalers a vore com ho farem a partir de 2022». Els participants acabaran la jornada amb la visita a l’escola de cuina d’Idea, al Respirall, «perquè la Directora veja també el funcionament d’Idea i que ens puga tirar una mà en el desenvolupament dels tallers, que puguen tindre influència directa en l’àmbit de la contractació i del desenvolupament econòmic en l’àmbit de l’hostaleria».
Rosana Seguí va aprofitar la data per a destacar el paper dels comerços locals, que en les seues paraules, «es un comerç mediambientalment, territorialment i social molt beneficiós; mediambientalment perquè es troba dins de les ciutats, no cal desplaçar-se per a trobar tot allò que vulgues; social perquè sempre estan ahi, són els nostres veïns i les nostres veïnes, i els tenim per a quan els necessitem; moltes vegades fan de psicòlegs, en la pandèmia van ser els primers que ens van sortir de tots els productes necessaris que teníem quan no sabíem què anàvem a trobar-nos va ser el comerç local el que va omplir els nostres rebosts i ens va donar solució a la manca de molts productes; i també en el dia a dia, que ompli de vida els nostres carrers, vigila els nostres fills quan van a escola, és una idea que em va comentar una persona, que deixava anar a la seua filla sola a escola perquè sabia que els botiguers la tenien controlada; què passaria si no hi haguera este comerç: eixe tancament de comerços, eixa tristor en els carrers, no m’agrada, volem que els comerços vius i oberts i carrers plens de gent».