Dins de la programació d’activitats organitzades per l’Ajuntament d’Alzira i Edicions Bromera, amb motiu de la celebració dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, dissabte passat es va realitzar una visita cultural a la ciutat de l’Alcora, capital de l’Alcalatén. En esta, es va fer un recorregut guiat pel centre històric, es va visitar l’antic ajuntament, hui Casa de la Música; el portal de Marco (s. XIV); la interessant capella de Marco, amb taulelleria barroca (s. XVIII); l’església de l’Assumpció, amb elements gòtics, renaixentistes i barrocs i el portal de Verdera (s. XIV), entre altres.
A les 12 del migdia va tindre lloc, en la plaça de la Sang, la concentració de tambors per a oferir als visitants de la nostra localitat una demostració de la Rompida de l’Hora.
El president de la Junta de Germandats i Confraries de la Setmana Santa d’Alzira, Vicent Fabregues, va tindre l’honor de fer el senyal als centenars de tambors allí reunits, acompanyats dels seus respectius estendards de la Germandat del Santíssim Crist del Calvari, de l’Associació l’Alcora Tambor i de les confraries locals del Natzaré i Mare de Déu dels Dolors. Després del solemne toc de bombos i tambors, la comitiva va fer una desfilada pels carrers de l’Alcora, fins arribar al carrer Useres, per a inaugurar el nou local de l’Associació l’Alcora Tambor que celebra el seu desé aniversari.
A continuació, es va reprendre el recorregut pujant pel viacrucis fins a l’ermita del Calvari, amb la monumental fatxada decorada amb un panell ceràmic de J. Cotanda Aguililla. A la vesprada, es va visitar el magnífic Museu de Ceràmica, que va comptar amb les explicacions de la guia local i la demostració de l’últim dels terrissers, Antonio Nomdedeu, jubilat l’any 2002, hereu d’un llinatge de set generacions d’artesans dedicats a la terrisseria. Alguns dels assistents van poder practicar la tècnica de la terrisseria en un taller didàctic sobre el centenari torn de terrisser exposat en el museu.
Conferències Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2014
Dimarts, 11 de novembre.19 hores. Casa de la Cultura. “De quan la màgia es va convertir en cinema” a càrrec d’Anna Moner, artista i llicenciada en Història de l’Art.
Dijous, 13 de novembre. 19 hores. Casa de la Cultura. “100 anys de la guerra que va canviar el món”, a càrrec de Pedro Ruiz-Castell, professor del Departament d’Història de la Ciència i Documentació de la Universitat de València.