L’Ajuntament d’Alzira recupera el bosc de ribera del Xúquer

La ciutadania col·labora en la recuperació del riu en la Festa de l’Arbre

Alzira, 13 de febrer de 2018.- La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alzira, amb el suport tècnic de la Fundació Limne i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, està treballant de manera intensa per a recuperar el tram del Xúquer que passa per dins l’entramat urbà, recuperant l’estat primigeni del bosc de ribera i eliminant la canya invasora.

El darrer cap de setmana, dins la celebració de la Festa de l’Arbre, s’organitzà una jornada de voluntariat en què un centenar de veïns i veïnes del municipi plantaren espècies autòctones. Entre altres s’han plantat un centenar d’exemplars, en el marc d’un projecte de restauració del Xúquer on també s’ha reforçat la presència de baladres, llentiscle i salzes.

El regidor de Medi Ambient i Agricultura, Pep Carreres, ha destacat que «la plantació dels exemplars d’espècies autòctones augmenta la biodiversitat del Xúquer, oferint refugi i llocs de cria a la fauna local i ajudant a estabilitzar els marges del riu, cosa que disminuïx l’efecte erosiu de les riuades».

Reservori d’una planta en perill d’extinció
Paral·lelament a les tasques d’eliminació de canya i plantació popular, tècnics de l’Ajuntament d’Alzira, en col·laboració amb la Fundació Limne, estan creant, a certs trams del riu, zones de reservori per una espècie autòctona en perill d’extinció. Es tracta de la fràngula (Frangula alnus), un arbust inclòs al Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçades, del qual van arribar a comptabilitzar-ne únicament 22 exemplars distribuïts en tres nuclis poblacionals. La situació actual de les poblacions valencianes s’ha qualificat, fins ara, de preocupant, tenint escassos nuclis coneguts al Xúquer, concentrats majoritàriament a Jalance.

Carreres destaca, a més, que «la presència de fràngules aportarà singularitat i protecció a este tram del Xúquer». La directora de la Fundació Limne, Sales Tomás, assenyala que «les fràngules tenen actualment el mateix estatus legal que el linx ibèric. A Alzira esta planta s’ha adaptat molt bé, observant ja floració i fructificació del primer nucli poblacional creat l’any passat».

Darrere d’esta planta s’amaguen molts anys de treballs dirigits per la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana, a través del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i el Servici de Vida Silvestre, que han aconseguit reproduir la planta in vitro a través dels escassos exemplars que s’havien censat originalment.

Festa Arbre 2018 11 febrer 1 Festa Arbre 2018 11 febrer 2

CategoríasSin categoría