Finalitza la visita de treball a Brussel·les acompanyant a l’equip i la Junta de la Mancomunitat Ribera Alta, en la que s’han centrat en conèixer les tècniques més avançades de reciclatge i gestió de residus a la regió de Flandes.
Després de participar en diverses exposicions teòriques, el grup ha mostrat les diferents opcions de les que fan ús, amb contenidors individualitzats amb replega intel·ligent, contenidors comunals intel·ligents que funcionen amb targetes i pesat automàtic, borses que es paguen segons el volum usat, etc. Es tracta de sistemes que faciliten que el veïnat reduïsca el volum de residus, controlant qui i com usa el servei, ja que el pagament es fa segons el tipus de contenidors, la freqüència de pas i els kg que es tiren.
A nivell d’entitats, la gestora que administra tot el cicle, des de la replega fins al tractament i valorització final, en este cas EcoWerf, ha aconseguit les més altes taxes de reciclatge de la UE, el 75%. Una xifra que comparada amb la que s’aconsegueix ací suposa el doble, i un pes de <100 kg/hab i any de restes impròpies.
La mostra també va incloure els sistemes de replega, dos plantes de reciclatge i valorització de la MO, per a una digestió anaeròbica amb producció de biogàs i energia elèctrica, i altra de compostatge, amb obtenció de compost d’alta qualitat. D’esta manera, han aconseguit augmentar l’eficàcia de la gestió, disminuint el cost de la mateixa.
Amb esta visita s’ha pogut comprovar que tecnològicament a la Ribera es compta amb avanços significatius, però cal posar en marxa estos sistemes intel·ligents de replega, gestió i tractament dels residus, per tal d’augmentar la valorització dels mateixos, i abaixar el cost dels serveis de gestió de residus, de manera que aquells ciutadans i ciutadanes que gestionen correctament els seus residus puguen reduir el pagament: En eixe sentit l’alcalde, Alfons Domínguez ha destacat la necessitat de fer campanyes educatives i projectes pilot per tal d’avançar-se a la normativa obligatòria en 2025.
Recordem que al llarg de tres dies també han pogut conèixer el treball de la Delegació de la CV en la UE, i al Parlament Europeu, on els han relatat les feines portades a terme, pel que fa a supervisió de normatives, presentació i seguiment de projectes, atenció a entitats, empreses o ciutadans o defensa de propostes i atenció a sol·licituds d’informació. “Es tracta d’una tasca que, encara que no és molt visible a nivell local, té una gran transcendència en les nostres vides i en els nostres pobles”, ha explicat l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez. Al mateix temps, el primer edil ha manifestat la importància d’estar en les institucions europees per tindre pes a les decisions i rebre informació fonamental. “Reforçarem la relació i el paper de la Delegació i dels parlamentaris des de l’àmbit local que ens ha tocat governar”, ha afegit.