La Fundació Fisabio i l’Ajuntament d’Alzira renoven la col·laboració del projecte RIU

El director gerent de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), José Antonio Manrique, i l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, han firmat hui l’addenda al conveni de col·laboració que ambdós entitats mantenen des de 2011 per a la gestió del «Projecte RIU», l’objectiu de la qual és promoure els autocures en salut i facilitar i millorar l’accés i utilització dels servicis i programes de salut en el barri de l’Alquerieta d’Alzira.

Este projecte es basa en una metodologia d’investigació participativa, que se centra a formar agents de salut de base comunitària per a la promoció de la salut en barris com l’Alquerieta.

RIU és un exemple de la col·laboració entre diferents entitats, projecte impulsat per l’Ajuntament d’Alzira (a través del Centre de Participació Ciutadana), el Centre de Salut Pública d’Alzira (pertanyent a la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública) i l’Àrea de Desigualtats en Salut de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), amb la col·laboració d’assistència sanitària del Departament de Salut de la Ribera.

L’addenda firmada hui compta amb l’aportació econòmica de 40.000 euros per part de l’Ajuntament d’Alzira per al desenrotllament del pla de treball i activitats del Projecte RIU durant l’exercici de 2017.

En concret, activitats que es posaran en marxa en l’últim trimestre de l’any, corresponents a la 7 edició que arranca en breu, així com de la sexta edició, les activitats de la qual es van prolongar durant el primer semestre de 2017.

En el marc del Projecte RIU es constituirà i capacitarà a un grup de persones de les distintes cultures representades en el barri com a agents de salut de base comunitària. Este grup d’agents de salut implementaran accions individuals, grupals i de sensibilització comunitària per a la promoció de la salut i l’accés als servicis i programes.

Les accions aborden la promoció de la salut al llarg de la vida (en temes com a alimentació, exercici físic, atenció de l’entorn), la salut matern-infantil, la salut sexual i reproductiva (especialment prevenció d’embarassos no desitjats i d’infeccions de transmissió genital, inclosa la infecció per VIH/sida), l’envelliment actiu i l’accés als diferents servicis de salut (atenció primària, de suport a la primària, especialitzada, urgències, etc.).

L’enfocament d’equitat i reduir desigualtats socials en salut és transversal en  la formació i en el disseny de les accions, fent un especial èmfasi en els eixos de gènere i diversitat cultural.

 
 
IMG 1786