Carmen Montón anuncia l’adquisició d’un accelerador lineal i un PET-TAC per a l’Hospital de la Ribera
Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública
> La consellera s’ha reunit amb els alcaldes de la comarca per a donar detall de la reversió, una vegada finalitze el contracte amb la concessionària
> El procés de transició del model de gestió privada al control directe s’ha dut a terme amb planificació i transparència
València (22.02.16).
La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha mantingut este matí una trobada amb els alcaldes i alcaldesses de les poblacions adscrites al departament de salut de la Ribera, per a informar-los del procés de reversió de l’Hospital d’Alzira una vegada finalitzat el contracte amb la concessionària.
La consellera consellera ha explicat que, «a partir del dia 1 d’abril, el Departament de Salut de la Ribera passarà a ser de gestió pública i directa i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública potenciarà este departament per mitjà d’un pla d’inversions d’urgència». De fet, la titular de Sanitat ha anunciat la imminent adquisició d’un accelerador lineal i un PET TAC per a diagnòstic i tractament dels malalts oncològics, així com l’actualització del mamògraf digital per a l’Hospital d’Alzira.
Ala trobada, que ha tingut lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament d’Alzira, han assistit representants dels 34 municipis del departament, el secretari autonòmic de Sanitat, Narcís Vázquez, el subsecretari, Ricardo Campos, la directora territorial de Sanitat a la província, Maite Cardona, i la directora general de l’Alta Inspecció, Isabel González, que en els últims mesos ha recorregut una a una les poblacions de la comarca, per a donar detall de la reversió.
Carmen Montón ha recordat que el procés de transició s’ha dut a terme amb total planificació, transparència i antelació. I ha subratllat que, una vegada finalitzat el contracte amb la concessionària -que el mateix president de la Generalitat va anunciar en 2016 que no es renovaria- «No sols es mantindran els mateixos servicis assistencials, sinó que es duran a terme millores en el departament de salut, tant en Atenció Primària com en el mateix hospital».
Unes millores que ja s’han contemplat en els pressupostos de 2018, que inclouen un pla d’inversions d’urgència per valor d’un poc més de 5,7 milions d’euros per al departament de la Ribera. A això s’afegixen els 2,1 milions previstos per a 2019, la qual cosa eleva a més de 7,8 milions d’euros la quantitat estimada per a millorar infraestructures i adquirir equipament nou.
En 2018 s’invertiran un total de 150.000 euros corresponents al Pla de Dignificació d’Infraestructures en Atenció Primària. Així mateix, es realitzaran diverses actuacions en diferents servicis de l’Hospital, en les quals s’invertiran 350.000 euros. A més, es destinaran 600.000 euros per a reposició i adquisició d’equipament en Atenció Primària. Finalment en l’equipament Hospital de la Ribera s’invertiran 4.600.000 euros més.
En concret, l’Hospital d’Alzira disposarà d’accelerador lineal i PET-TAC per a pacients amb càncer, així com una actualització del mamògraf. A això cal afegir un quart de bany per a persones amb mobilitat reduïda en cada planta d’hospitalització, millores en l’Hospital de Dia, millores en Urgències i adquisició de nou mobiliari.
Pel que fa a Atenció Primària, a més de mobiliari per als centres de salut, s’adquiriran equips de radiologia digital per a Benifaió, el CSI d’Alzira, Carlet i Sueca -estos dos municipis tindran també ecògraf.
Algunes millores en les infraestructures de primària són: a Cullera, condicionament fatxada del centre de salut, obertura de consultoris de platja en període estival, obertura de sala de rajos en horari de matí. A Carcaixent: sala d’extraccions i porta d’accés al centre de salut; a Alginet: instal•lació de lavabos en consultes; a Alberic: ampliar l’àrea d’extraccions i sala per a equip de radiologia; a Albalat: construcció de magatzem; a l’Alcudia: adequar accessos, pintura exterior, façanes i porta d’urgències. A Algemesí: ampliació del centre de salut, a Fortaleny i Corbera: arreglament del consultori; a Benicull: projecte de reforma, prèvia cessió a Sanitat o a Massalavés: construcció de consultori.
Amés, per mitjà del Programa d’Intervenció Arquitectònica en Consultoris de propietat municipal (PIAC) – a què la conselleria destina més de 2,5 milions d’euros- es milloraran els consultoris auxiliars dels municipis que ho sol•liciten (alguns ja ho han fet, com Benimuslem, Llombai, Favara, Sollana, Tous i Alfarp).
Successió d’empreses
A partir de l’1 d’abril, una vegada que la conselleria assumisca el control directe del departament de salut, seran aplicables les normes laborals de la successió d’empreses, la qual cosa implica que l’Administració se subrrogará com a ocupadora i assumirà als treballadors davall la fórmula de treballadors laborals a extingir, «la fórmula que majors garanties jurídiques oferix i que compta amb el recolçament del comité d’empresa, l’òrgan de representació dels treballadors», ha recordat Montó.
La consellera ha reiterat que la reversió es farà «amb totes les garanties i amb la vista posada sempre en els pacients, amb l’objectiu de garantir la millor atenció sanitària als 250.000 habitants de la Ribera.
Per a això, no sols es mantindran tots els serveis, sinó que s’estudiarà la incorporació de nous serveis en funció de la planificació que s’està duent a terme des de la conselleria. Es crearan places per a cobrir especialitats que hui en dia es cobrixen per mitjà de contracte mercantil i s’incrementarà progressivament la plantilla actual per a reduir la precarietat.
«En En resum – ha conclòs Montó-, es va a potenciar l’Atenció Primària, es van a millorar les infraestructures tant dels centres de salut com del propi hospital i es van a mantindre tots els servicis assistencials». La consellera ha finalitzat la seua intervenció assegurant que l’aparcament de l’hospital serà gratuït i creixerà en nombre de places, i que la conselleria adquirirà vehicles elèctrics per a reforçar també la Unitat d’Hospitalització Domiciliària.