L’alcalde, Alfons Domínguez; el regidor d’Hisenda, Contractació i Urbanisme junt amb l’arquitecta municipal Cristina Martínez i l’arquitecte de l’estudi d’arquitectura Escalar, Rubén Bodewig, han presentat públicament el projecte de la Casa Reial així com la situació de la intervenció del pas de ronda i la muralla.
El projecte, que segons el redactor, Rubén Bodewig, és una interpretació volumètrica a partir del que es coneix per les excavacions arqueològiques i per l’estudi de torres semblants existents, tindrà una superfície construïda de 1.042 metres quadrats. El cos principal de la torre tindrà tres altures – una de les quals serà una sala d’exposicions amb paviment que permetrà observar les restes arqueològiques trobades- i dos volums annexos, un que connectarà amb el pas de ronda i l’altre que tindrà una sala polivalent. Els materials emprats són una integració de materials nobles amb més moderns.
L’arquitecta municipal, Cristina Martínez, ha exposat els treballs realitzats en la muralla i el pas de ronda. En el cas de la muralla, en el tram que va des del carrer Saludador fins a la Casa Reial, s’han eliminat els elements impropis i s’ha procedit a la rehabilitació, restauració i reconstrucció amb tècniques actuals. En el cas del pas de ronda, s’ha document un tram cobert amb volta, que l’arqueòloga María Clausi ha documentat que és d’època islàmica. Es tracta d’un tram d’alt valor històric i arquitectònic, per la qual cosa es farà valdre, cobrint-lo amb paviment transparent que permeta la seua observació.
El regidor d’Urbanisme, Andrés Gomis, ha detallat que el projecte de la Casa Reial ha tingut alguns canvis respecte de l’original, suggerits per la conselleria de Cultura com, per exemple, la reducció de l’altura. Pel que respecta a les obres en la muralla, prompte acabaran. S’espera que en pocs mesos puguen iniciar-se les
obres de la Casa Reial perquè a l’última Junta de Govern Local de l’any es va aprovar l’inici del procediment d’adjudicació del projecte d’execució. La durada de l’execució de les obres està prevista en un any. Gomis ha valorat que “estem davant d’una fita important per tot el que comporta la figura de Jaume I i el seu vincle amb Alzira. Volem que siga un espai de referència en l’àmbit turístic però també en l’àmbit científic i del coneixement. Serà un reforç de la riquesa patrimonial i turística d’Alzira i de dinamització del centre històric de La Vila”.
Domínguez ha destacat “la importància de fer la presentació d’este projecte hui que commemorem el 782 aniversari de l’entrada a Alzira per part del rei Jaume I, una figura molt rellevant a l’occident per la seua vàlua geopolítica. Este projecte ha sigut possible gràcies al treball dels tècnics municipals i dels responsables polítics de diverses legislatures així com al Ministeri per la concessió de la subvenció, i a l’Associació Amics del Camino de Santiago, a l’Agència Valenciana de Turisme i a la Direcció de Patrimoni Cultural de la Generalitat, per la seua col·laboració. També agraïm a l’estudi Escalar, d’Alacant, pel treball fet en este projecte que, sens dubte, serà un referent en tota l’antiga corona d’Aragó”.