- Les principals organitzacions valencianes donen suport a les reivindicacions i acudiran unides a la marxa de Madrid
- El lema de les mobilitzacions és «SOS: per la supervivència del camp valencià»
L’Ajuntament d’Alzira farà costat als llauradors i ramaders alzirenys en el procés de mobilitzacions convocat per diverses organitzacions professionals agràries davant la crítica situació que patixen els productors, i que té com a lema «SOS: Per la supervivència del camp valencià».
La Unió de Llauradors i Ramaders, AVA-ASAJA, UPA-PV i CCPV-COAG, són les entitats principals en este moviment, que ja va dur a terme el passat 25 de febrer una tractorada-manifestació pels carrers de València. La següent mobilització tindrà lloc a Madrid. En primer lloc, hi haurà una concentració simbòlica enfront de l’Oficina de la Comissió Europea i després es produirà «una gran manifestació», d’acord amb la convocatòria unànime de tot el món rural per al pròxim 20 de març, a la qual la delegació valenciana acudirà unida.
El consistori ha volgut fer-se resó de la protesta unitària del món agrari i facilitarà el trasllat per mitjà d’autobús de la comissió formada per veïns i veïnes d’Alzira fins a Madrid. Així mateix, s’ha oferit per a la difusió de la convocatòria i dels missatges de les organitzacions entre la població. Els interessats en assistir poden inscriure’s a les oficines de la cooperativa Alzicoop o a través dels telèfons d’AVA-ASAJA Alzira (629 446 053 i 667 726 463). Així mateix, el programa Mare terra d’Alzira Ràdio dedicarà demà el seu programa a analitzar la problemàtica del camp valencià i la convocatòria de les protestes.
Les reivindicacions que presenten de forma unitària són les següents:
- Compliment estricte i rigorós de la Llei de la Cadena Alimentària, perseguint la venda a pèrdues i els preus en origen per davall dels costos de producció, els quals han de ser fixats per un organisme públic de referència.
- Desenvolupament normatiu de totes les possibilitats d’excepció en competència que permet la PAC.
- Mesures extraordinàries per a alleujar l’escalada de costos de producció agrícoles i ramaders.
- Nou sistema nacional d’assegurances agràries adaptat a les necessitats dels agricultors i ramaders, i no als beneficis de les asseguradores.
- Implantar una assegurança de costos/ingressos agraris.
- Posada en marxa d’un Pla de reconversió i reestructuració per als sectors agraris en crisis.
- Implicació de totes les administracions públiques, tant en recursos humans com econòmics, per a afrontar les amenaces fitosanitàries i zoosanitàries actuals, destacant-ne el tractament en fred.
- Fixació d’estratègies de lluita i compensació per danys de plagues i malalties importades i amb severes limitacions de mitjans de lluita (cotonets, trips, àcars, mosques blanques, avispilla, etc.)
- Eliminar restriccions a l’activitat arrossera dins dels parcs naturals.
- Estudi previ de l’impacte agrari i revisió posterior dels acords amb tercers països i de les estratègies del Pacte Verd Europeu.
- Diferenciar en els punts de venda, a través de l’etiquetatge, els productes de la Unió Europea dels importats des de països tercers.
- Adaptar la Reforma Laboral a les necessitats de les campanyes agràries.
- Rebaixa significativa del mòdul de l’IRPF agrari.
- Revisió del Codi Penal i augment de recursos per a millorar la lluita contra els robatoris en el sector agrari.
- Llei Emergència per danys de fauna salvatge.
- Manteniment dels cabals per a regadiu del transvasament Tajo-Segura. Anàlisi dels recursos hídrics i inversió en obres hidràuliques.
L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, s’ha reunit recentment amb el president d’AVA-ASAJA a Alzira, Pepe España, i el secretari, Alfredo Garés, per a posar en comú la preocupació sobre la situació del camp valencià i manifestar el suport de la corporació a les mobilitzacions per a exigir «una posició clara per a garantir la pervivència del món agrari i rural i perquè els nostres pobles tinguen un futur». En este sentit, demanen «la solidaritat de tota la societat civil».