Alzira atorga les Insígnies d’Or 2023

Dissabte 30 de desembre, van tindre lloc els actes commemoratius de l’entrada de Jaume I a Alzira.

En primer lloc, a partir de les 18 hores celebràrem la Processó Cívica que començà a la porta de l’Ajuntament amb la tradicional baixada de la senyera d’Alzira i que va discorrer pels carrers de la Ciutat.

A les 19:30 hores, va tindre lloc el ple de lliurament de les Insígnies d’Or de la Ciutat 2023:

  • En la categoria de Cultura, s’ha decidit atorgar el reconeixement a la trajectòria del Grup de Danses d’Alzira.
  • En la categoria d’Activitats empresarials l’elecció s’ha decantat pel que es vol valorar el comerç de proximitat, sent la Joieria Magraner la guardonada.
  • En la modalitat d’Humanisme, es vol reconèixer la tasca de la Comissaria Local  de la Policia Nacional Alzira – Algemesí.
  • En la categoria d’Esports, com ja es va anunciar a la Gala de l’esport d’enguany, es reconeix a l’alzireny Braulio Correal Rosell.
  • Per últim, en la categoria d’Activitats diverses es premia a l’associació Interpreta Natura


A l’acte va participar la Colla Les Raboses i la Banda Jove de la Societat Musical d’Alzira, que actuarà a la plaça del Carbó, abans de la pujada de la senyera d’Alzira.

Al Grup de Danses d’Alzira, en la modalitat de Cultura

El Grup de Danses d’Alzira començà el seu recorregut l’any 1995, exactament el 26 de setembre, quan un grup d’alzirenys decidiren que volien divulgar la cultura i el folklore valencians tant en la seua terra com més enllà de les nostres fronteres. La primera actuació oficial va se l’any següent, quan van presentar al poble un recull de balls i danses valencians. A partir de llavors, tots els anys s’ha fet l’Aplec de danses al mes de juliol en honor de Sant Bernat, coincidint amb les fetes patronals. Només l’any 2020, amb les restriccions que hi havien pel Covid-19, no es va poder fer. Durant estos anys, no només han fet l’Aplec, també han participat en altres actes com el 9 d’Octubre, les festes de la Mare de Déu del Lluch, la romeria de la Murta, actes particulars i altres actes institucionals en els quals l’Ajuntament els ha demanant col·laboració. També, cada any fan un intercanvi cultural amb grups de danses valencians, de la resta de l’Estat espanyol i també amb grups internacionals, on es pot destacar la participació en la 36 Europeade, a la ciutat alemanya Bayreuth, en 1999, i en el 2000 a Dinamarca. També estigueren a Nimes (França) en el 2010 i dos vegades a Portugal. El Grup de Danses d’Alzira està format per dos grups, un cos infantil i un cos adult en els quals hi ha diferents nivells i on cada vegada més gent en forma part, cosa que dona valor a la llavor que volen portar a terme. Com que el ball sempre va associat a la música, els instruments que sempre els han acompanyat són la dolçaina i el tabal i els que formen part de les rondalles, en estos moments associats a la Colla Les Raboses del poble i la rondalla Adesiara Fandanguers d’Algemesí, respectivament. Com que la trajectòria que tenen ja es pot dir que és llarga, la gent que ha passat pel Grup de Danses també és molta. Hi ha gent que encara hi està des d’aquell 26 de setembre de 1995 i és d’agrair l’esforç i la constància que han dedicat. Tampoc es pot deixar de mencionar tota la gent que ha passat i la que s’ha quedat, perquè tots junts han portat esta associació fins al dia de hui.

A la Comissaria Local de la Policia Nacional Alzira-Algemesí, en la modalitat d’Humanisme

La Comissaria Local de la Policia Nacional fa la seua labor professional de prevenció i investigació d’actes delictius ací a Alzira des de mitjan segle passat. Ha dut a terme innombrables intervencions humanitàries. La més important la que es va haver de fer com a conseqüència del trencament de la presa de Tous el 20 d’octubre de 1982, i la direcció en dispositius per a trobar persones desaparegudes en zones rurals. Diàriament, assistix la ciutadania que es comunica amb la Policia per telèfon, a través del 091, i cada setmana s’hi fan centenars de documents d’identitat, passaports i documents a ciutadans estrangers. L’àrea de participació ciutadana de la comissaria porta a cap el seu servici en les escoles i instituts d’Alzira, en els quals facilita informació a la xicalla i jovenalla de la nostra localitat per tal de conscienciar-los contra l’assetjament escolar, evitar un mal ús d’internet i de les xarxes socials i conscienciar contra la violència de gènere.

A la Joieria Magraner, en la modalitat d’Activitats Empresarials

La joieria i rellotgeria Magraner complix 52 anys a la plaça del Regne, en el número 2. Hui en dia és Ignacio Ros Plano qui està al davant d’esta empresa familiar amb la companyia del fill, però el fundador va ser José Mª Ros Magraner, el plater. Cal remuntar-se a 1945 quan José Mª Ros Magraner, taxador de joies i veí de València, va muntar un xicotet taller de plateria en ca la seua àvia, veïna d’Alzira, en el número 26 del carrer de Faustí Blasco. Atenia el públic diversos dies a la setmana alhora que feia venda ambulant pels pobles de la contornada. En 1960, en casar-se amb Amparo Plano, el taller es va ampliar. Nous articles s’oferiren al públic i quedà establida la Plateria Magraner com a botiga. La fidelitat de la clientela, l’esforç i la dedicació dels emprenedors facilitaren la compra d’un local en l’edifici LUZ d’Alzira. La grossa de Nadal a Alzira l’any 1968 afavorí les vendes i va fer possible que inauguraren la nova botiga Magraner el 13 de desembre de 1971 en el número 2 de la plaça del Regne, on està actualment. La pantanada del 82 i la riuada del 87 ocasionaren grans pèrdues al negoci. Per un temps van tindre una situació complicada, però l’esperit emprenedor els impulsà a tirar avant.

En gener de 1989, Ignacio Ros Plano es va fer càrrec de la botiga. Com que havia fet estudis de rellotgeria a València no tardà a posar rellotges a la venda i alhora oferí un taller de reparació. Del 2011 al 2015, Amós Albert, el segon net del fundador, es va formar en joieria i rellotgeria, professió que va perfeccionar a la ciutat comtal. S’incorporà a la botiga en el 2022. Pare i fill seguixen oferint als alzirenys els coneixements que tenen, seguint les passeres del iaio, el plater José Mª Ros Magraner.

A l’associació Interpreta Natura, en la modalitat d’Activitats Diverses

Interpreta Natura és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la conservació del patrimoni natural i cultural. Per a fer-ho, fa servir tècniques interpretatives per a poder vincular emocionalment les persones amb els tresors de què disposem per a despertar l’interés en la seua protecció. Interpreta Natura naix l’any 2016 de la ment de Jose L. Alemany Che, un alzireny de naixement que fa un gir de 180 graus a la seua vida, deixa tot el que havia construït per a posar, amb Paco Camarasa, també alzireny, Carmen Flordelís i Fede Llorca, els fonaments de l’entitat i començar a fer els primers passos. Les seues àrees d’actuació són l’educació, la conservació i restauració de la natura, el turisme local sostenible, la ruralitat i la participació ciutadana i el voluntariat. A banda, Interpreta Natura també s’ha constituït com a editorial per a poder fer aplegar al públic les obres que, encara que no siguen rendibles, consideren que han d’estar a l’abast de la ciutadania, com ara Viatja amb Pi (un conte infantil de viatges), Llavors pel futur (un quadern de treball per a l’hort escolar), La màquina de canviar el món (un atles de la felicitat) o Nuestra llamada salvaje (un best-seller internacional traduït a l’espanyol). Estes línies de treball són les que els marquen el camí per a assolir els objectius propis de conservació i altres metes com els objectius de desenvolupament sostenible. Però per al col·lectiu el més important és potenciar les persones i fer-les valdre. Per això, Interpreta Natura funciona com una entitat llançadora de projectes, i oferix suport tècnic i econòmic a les persones disposades a fer de la seua passió una professió. Actualment, Interpreta Natura la formen vora un centenar de socis i sòcies i treballen més d’una vintena de persones en més de cent vint municipis valencians, però seguixen compromesos amb la ciutat que els feu costat des del principi. Per això, l’entitat treballa en el projecte de les noves instal·lacions, que estaran a Alzira. Però no només això, la ciutat sempre ha sigut el seu referent i part de la seua identitat i, per això, Interpreta Natura ha fet una gran quantitat de jornades, actes i projectes pioners amb finançament propi, amb l’objectiu que Alzira siga un referent i un model a seguir en innovació i sostenibilitat. Tot seguit hi ha diversos projectes que consideren d’interés general i que per això s’han dut a terme amb esforç, treball i professionalitat.

Forest Lab un projecte de custòdia del territori a la Vall de la Casella en què s’han plantat més de mil arbres i arbustos autòctons i en el qual es duen a terme projectes d’investigació. Reviu el territori, projecte que ha permés construir una bassa per a allotjar ofegabous (un amfibi en perill) i que és la primera població del nostre terme. Celebració de milanta dies de l’arbre per a què les famílies fruïsquen de l’aire lliure. Projecte BeetoBee, en el qual investiguen l’efecte dels pol·linitzadors sobre la recuperació dels boscos. Projecte SAURI, d’investigació per a fer les reforestacions més resilients davant del canvi climàtic. Premiat per la UPV. Prevenció d’incendis, amb més de cinc mil hores de voluntariat vigilant les nostres muntanyes i assistint a la natura. Fire Leader, projecte pilot sobre la creació d’un cordó de prevenció d’incendis a tota la serra de Corbera, constituït pels mateixos veïns de les urbanitzacions. Premiat en el 2023 per la Conselleria de Participació i per Caixa Popular en els premis ambientals. Organització de jornades com «Xarxa PaNaMu», «Bones pràctiques de l’aigua» o «Mobilitat i Salut». Descobridors d’una nova espècie (Ruscus x Murtae) a la Murta i posada en marxa d’un projecte junt amb la Conselleria de Medi Ambient per a reforçar les poblacions que hi ha i conservar-ne la genètica. Teatre al paratge, amb la creació d’activitats teatralitzades en tots els espais verds de la ciutat. I treballen colze a colze amb l’Administració local, fan costat a qualsevol ciutadà o ciutadana que necessite assessorament i cooperen amb qualsevol entitat del tercer sector per a generar sinergies i continuar enfortint el teixit associatiu. Des de llavors, han dut a terme centenars de projectes arreu de tot el territori amb una participació de més de 250.000 persones i més de cent municipis valencians i sempre amb la marca Alzira per bandera, la ciutat que els ajudà a nàixer i amb la qual han crescut conjuntament.

A Braulio Correal Rosell, en la modalitat d’Esports

Braulio Correal Rosell va nàixer el 18 de setembre de 1978. És l’entrenador del Family Cash Alzira Futbol Sala, i qui l’ha portat, amb l’ajuda del seu equip tècnic, de Tercera Divisió a Primera en sis temporades. Gràcies als seus èxits, s’ha convertit en un referent dins del col·lectiu d’entrenadors i formadors. És tècnic esportiu nivell III, professor en l’escola d’entrenadors i, sovint, fa formacions específiques en diferents àmbits.

Encara que la seua trajectòria esportiva es dibuixa en el futbol sala, davant de la falta d’equips base, va mamprendre la carrera esportiva com a jugador en la UD Alzira. En eixa època, Correal va començar a forjar un caràcter de lideratge que l’acompanya fins ara. Va ser capità en diversos equips en què va jugar. Com a jugador blaugrana, a més, va aconseguir l’ascens a la lliga nacional juvenil. I això de ser un enamorat del futbol sala no és recent. La seua inquietud pel 40×20, el parquet i la tàctica va provocar la transició cap al futbol de saló. Primer, en alguna lliga local i en les famoses 24 hores de Sant Bernat. El Porcelanato de l’Alcúdia va ser la seua primera destinació com a federat, amb el qual va aconseguir l’ascens a 2a B, de la qual va fruir una temporada més. Després de l’experiència a l’Alcúdia, va començar una relació amb l’Alzira Futbol Sala que, entre el lloc de jugador i entrenador, ja dura dènou anys. Vora dos dècades dedicades al club de la seua vida. Primer, des de dins i, a partir del 2010, després de retirar-se, en la banqueta, ja com a entrenador. L’alzireny va defendre la camiseta durant onze temporades, huit en l’antiga Nacional A (actual Segona Divisió B) i tres en Tercera, amb un títol de lliga inclòs. Com a jugador, Braulio imprimia en pista una intel·ligència tangible. Sabia on, quan i com en cada moment del partit. Era l’extensió de l’entrenador en pista. Jornada a jornada esculpia el lideratge i l’afany pel treball en equip. Davant de l’absència d’entrenador, Braulio Correal es va establir en la banqueta alzirenya en el 2010 poc després de superar la trentena. Després d’una temporada a l’Alzira FS, Correal va entrenar el Xàtiva, el Sucro Cullera, el Llevant i l’Olleria. En el conjunt granota va estar quatre temporades, les dos primeres en el filial, amb el qual va aconseguir el títol de Tercera Divisió sense perdre cap partit. Només un empat va evitar una temporada perfecta. Les dos següents, Braulio va estar vinculat al primer equip, llavors en la màxima categoria, primer com a segon tècnic i en acabant com a entrenador. En el 2017, Vicente Fontana, actual president de l’equip, volgué fer tornar Braulio a l’Alzira Futbol Sala. Eixa crida va ser el començament de la segona etapa del tècnic en el club de la seua vida. El primer any es va saldar amb el títol de lliga i l’ascens a 2a B. Un any després, de nou, l’equip celebrava l’ascens a la Segona Divisió, després d’un nou campionat de lliga i un ascens històric davant del CFS La Gomera de les Illes Canàries. L’Alzira FS es va situar entre els trenta equips més bons de tot el país. La primera temporada va estar marcada pel coronavirus. No va començar massa bé, des del punt de vista esportiu, però l’equip va començar a volar a partir de novembre i es va situar en una posició mitjana, fins que la pandèmia va fer que parara l’activitat esportiva. En la temporada següent, es va salvar la categoria jornades abans d’acabar. La progressió era ascendent. Els resultats anaven per davant dels objectius previstos. En la tercera temporada, l’equip es va classificar per a la promoció d’ascens a Primera. Els de Braulio Correal van caure en la tornada de les semifinals, a Antequera, després d’haver guanyat en el Palau una setmana abans. En la 22-23, l’equip va tornar a arribar a l’eliminatòria i, contra tot pronòstic, va aconseguir pujar a la màxima categoria del futbol sala espanyol. Tres viatges a Galícia, dos tandes de penal i un gol a 0,2 del final de la pròrroga, davant d’un Palau d’Esports de gom a gom, resumixen la promoció alzirenya. Un recorregut de sis temporades en les quals el club ha passat de jugar en Tercera a fer-ho en Primera, en la millor lliga del món. Una gesta complicadíssima per si mateix, més encara amb un tècnic de casa, d’Alzira. L’activitat de Braulio Correal no es limita únicament al primer equip. Amb el seu grup de treball, dirigix l’Escola 360, nom que rep la base del club, que creix temporada rere temporada i que ja arriba a la xifra de 300 xiquets i xiquetes. Amb una metodologia ben marcada, Braulio Correal tracta d’imprimir els seus aprenentatges i experiència en els últims anys en la pedrera del club, basada en un procés de formació contínua. Una labor que ja dona fruits, mitjançant convocatòries de jugadors i jugadores a la selecció valenciana en diferents categories.