Ahir va tindre lloc l’última etapa de la VI edició de la Ruta dels Monestirs

Este diumenge s’ha celebrat la quinta i última etapa de la sexta edició de la Ruta dels Monestirs, organitzada per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Alzira, el Patronat Provincial de Turisme “València Terra i Mar” i la col·laboració dels ajuntaments i monestirs pels quals transita esta ruta, coneguda com  la senda de Gran Recorregut GR-236, des de Gandia fins a Alzira. 

La primera etapa es va iniciar diumenge, 21 de setembre de 2014, en l’estació de RENFE de Gandia, davant de la Tourist Info, i va recórrer la ciutat ducal pel centre històric, amb la Col·legiata, l’Ajuntament i el Palau Ducal; més tard, les poblacions d’Almoines, Beniarjó Beniflà, Ador i Palma de Gandia, fins arribar a l’imponent monestir de Sant Jeroni de Cotalba, a Alfauir, propietat de la família Trénor, que sorprén per la seua bellesa i el magnífic estat de conservació. 

La segona jornada va partir el 19 d’octubre del monestir de Sant Jeroni de Cotalba, a Alfauir, per a recórrer els termes de Rótova i d’Almisserà. Van continuar per les muntanyes de la comarca de la Vall d’Albaida fins a arribar a Llutxent per a visitar el monestir del Corpus Christi, en la part alta del Mont Sant,  i l’ermita de la Consolació.

El 16 de novembre, en la tercera jornada, els assistents van passar per baix del castell del Xio,  van circular entre les muntanyes de Quatretonda cap a la xicoteta població de Pinet, per a endinsar-se en la serra del Buixcarró i abandonar la comarca de la Vall d’Albaida. Després d’una llarga jornada de muntanya de més de vint quilòmetres, van iniciar el descens a la població de Barx. Van continuar per la sinuosa senda empedrada, ja perduda i ara recuperada amb la Ruta dels Monestirs, i per ella van descendir cap a Simat, per a aplegar al Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, propietat de la Generalitat Valenciana.

 La quarta etapa es va realitzar el 14 de desembre, i va començar a Simat. Va recórrer Benifairó, amb la visita al convent de Santa Maria d’Aigües Vives, propietat de la família Gomar-Ferrer. La pluja va suspendre la jornada, de manera que el primer tram del Pas del Pobre, de la Vall d’Aigües Vives a la Casella, es va ajornar a este diumenge, 18 de gener. Els muntanyencs  van partir amb autobús d’Alzira, a les set del matí, per a reprendre el recorregut del mes passat a la Barraca. Van iniciar el seu camí de nit i van arribar amb les primeres llums del matí a l’inici de la senda que remunta pel Pas del Pobre i descendix a la Vall de la Casella, per l’exuberant ombria, fins a endinsar-se en el Paratge Natural Municipal, on van esmorzar. Més tard, van enllaçar amb el segon tram del Pas del Pobre que, des de la Casella, comunica amb la Vall de la Murta, on en coronar el tossal, s’albiren els dos monestirs, el de la Mare de Déu de la Murta i el de Santa Maria d’Aigües Vives. 

El descens per la frondosa ombria de la Murta va portar fins als peus del monestir murteny. Després del dinar, van ascendir a la Muntanyeta de Sant Salvador, on s’alça el Reial Santuari de la Patrona d’Alzira, la Mare de Déu del Lluch, i des d’allí, pel Calvari, van descendir per a endinsar-se en els carrers d’Alzira, fins a arribar al destí d’esta etapa, el Museu Municipal – MUMA, on van depositar els credencials amb els segells que acrediten els distints llocs transitats, per a rebre el certificat d’haver efectuat la ruta en la seua totalitat. 

El regidor de Turisme, Rafael Fita, acompanyat de Caridad i María Jesús Trénor, propietàries del monestir de Sant Jeroni de Cotalba, a Alfauir, que van participar en l’últim tram d’esta jornada, va agrair a tots els pelegrins la seua participació, així com el bon ambient regnant entre els participants d’esta sexta edició. Va agrair la col·laboració del  Grup de Senderisme Baladre d’Alzira i, en especial, dels  ajuntaments de Barx, d’Almisserà, Almoines,  Llutxent, Pinet, Simat de la Valldigna i de la Barraca d’Aigües Vives.

 10923622 10202191759515583 98558132845472985 n