Un lloc comú, del mallorquí Joan Yago, és l’obra guardonada amb el IX Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, convocat per l’Ajuntament d’Alzira i dotat amb 6.000 €. En esta edició, el jurat –format per Salvador Bataller, José Antonio Martínez, Josep Palomero, Jordi Verdú i el regidor de Cultura Carlos Correal, que l’ha presidit– ha escollit l’obra entre els 36 originals presentats, destacant del text «els diàlegs àgils, l’acció ben planificada ‒amb sorpreses notables‒ i els personatges molt ben creats». A més, el jurat ha destacat com a finalista l’original Com el gat i el gos, d’Urbà Lozano. Les dos obres seran publicades per Edicions Bromera en la col·lecció «Bromera Teatre».
Un lloc comú gira al voltant de Manel Sabaté, un home del seu temps. Hui ha mort i deixa al darrere tres vídues, un llibre i una amant recurrent que ningú coneix. Ara que ell ja no hi és, les «seues dones» ja no tenen cap motiu per a seguir guardant-se el respecte mutu de les últimes setmanes; ja no tenen per què seguir-se parlant, ja no tenen res en comú. El més sensat seria intercanviar-se educadament els telèfons i no tornar-se a vore mai més. És el que fa la gent en estos casos. Però no, esta nit soparan juntes una vegada més, la darrera. Segurament no és una bona idea. Però encara queden tantes preguntes, tantes coses per entendre… El record del Manel es mereix una última nit, i elles, fet i fet, no tenen ningú més amb qui anar a sopar.
Joan Yago (Palma, 1987) és llicenciat en Direcció Escènica i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha escrit i estrenat peces per a teatre com:BLUF (Premi Quim Masó de Temporada Alta), La Nau dels Bojos (Premi Adrià Gual de l’Institut del Teatre i Grec Festival de Barcelona), En un país tan llunyà, L’Editto, Bulgaro, Martingala, República Bananera o No sóc Dean Moriarty, entre altres. És membre fundador de la companyia «La Calòrica». També ha participat en el Segon Torneig de Dramatúrgia Catalana de Temporada Alta i en la creació col·lectiva de l’espectacle DesigJam.
En Com el gat i el gos ‒també una comèdia amb tocs agredolços‒, Anna i Lluís coincideixen per casualitat a la sala d’espera d’un hospital després de més de vint anys sense vore’s. La situació és un poc compromesa per als dos perquè a la universitat van estar molt enamorats, però per diferents malentesos, van trencar i ja no s’havien retrobat. Assistim així a tot un seguit de ressentiments, retrets i un gran distanciament, especialment per part d’ella, però en el fons, no han passat per les fases típiques del desamor: quedarà encara alguna espurna d’aquell amor?
Urbà Lozano (Alginet, 1967) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i es dedica a l’ensenyament en Educació Secundària. És autor de les obres La màquina ronca (Premi Vila de Puçol), el recull de contes Femení singular (Premi Vila de Teulada de Narrativa), Plagis (Premi Ciutat de València) i La trampa del desig (Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira). Com a membre del col·lectiu Unai Siset, participà en l’obra Subsòl.
El pròxim divendres 7 de novembre s’anunciarà el veredicte del XIX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre. Joan Yago rebrà els 6.000 € amb què està dotat el guardó del Palanca i Roca, juntament amb l’estatueta emblemàtica dels Ciutat d’Alzira –obra de l’artista Manuel Boix–, durant el sopar de lliurament dels XXVI Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que tindrà lloc la nit del 14 de novembre i durant el qual es coneixeran els guanyadors de la resta de modalitats (novel·la, divulgació científica, assaig i poesia).