• Historiadors, investigadors i especialistes acudiran a Alzira com a centre investigador principal
La ciutat d’Alzira serà la seu bibliogràfica de Jaume I. Així ho va anunciar ahir el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, durant la inauguració de la plaça de les Lletres Valencianes a Alzira.
L’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, va destacar: «És un gran privilegi que la Biblioteca d’Alzira aculla el Centre Universal Jaume I; primer, pel vincle que té la nostra ciutat amb Jaume I, i segon, perquè serem el centre bibliogràfic referent de tot allò que s’ha relacionat amb este personatge històric».
D’esta manera, Alzira acollirà a partir de l’any que ve investigadors i especialistes que vullguen estudiar sobre Jaume I. Per a això es crearà el Centre Universal Jaume I en la Biblioteca d’Alzira, que compta amb més de 4.000 m² distribuïts en quatre plantes.
El president de l’AVL, Ramon Ferrer, va anunciar: «Crearem en la Biblioteca d’Alzira el Centre Universal Jaume I. D’esta manera, posarem al dia en esta ciutat tota la bibliografia universal de Jaume I, cosa que significa que qualsevol especialista necessitarà recórrer a este Centre Universal per a buscar informació sobre Jaume I».
La Biblioteca d’Alzira contindrà totes les publicacions sobre Jaume I , tant les que isquen a partir d’ara com les que ja existixen. A més, Ferrer també va anunciar que anualment es realitzaria un curs de dos dies amb especialistes medievals al voltant de la figura de l’època.
Durant la inauguració, el president de l’AVL va destacar: «És la millor biblioteca que he vist, no tan sols en la Comunitat Valenciana, sinó de molts altres llocs. A més, la plaça no podia tindre un altre nom, tenint la magnífica biblioteca que té».
La inauguració de la plaça de les Lletres Valencianes «és la materialització d’una promesa, ja que adquirim el compromís amb Ramon Ferrer fa dos anys; a més, és la primera plaça amb este nom, per tant Alzira continua sent ciutat referent i pionera», va destacar l’alcaldessa.
Vinculació de Jaume I amb Alzira
La ciutat d’Alzira sempre va ser un referent per al monarca. De fet, hi ha una vinculació important entre la ciutat d’Alzira i Jaume I, ja que va passar els últims moments de la seua vida ací.
Per això, l’Ajuntament d’Alzira commemora cada any, el 30 de desembre, l’aniversari de la seua incorporació a la civilització cristianaoccidental de la mà del monarca, i rendix memòria a Jaume I amb diversos actes entre els quals destaca l’entrega d’una corona de llorer a l’estàtua de Jaume I que existix a Alzira i una processó cívica que trasllada la bandera local des de la Casa Consistorial fins una església de la ciutat, on se celebra un tedèum.
Tal i com arrepleguen molts investigadors i estudiosos, el rei Jaume I va morir a la ciutat d’Alzira, fet que es constata en l’obra de Pedro López Elum, catedràtic de Història Medieval de la Universitat de València, en la seua obra La conquista i repoblación valenciana durante el reinado de Jaime I.
A més, amb la interpretació que fan alguns estudiosos del desenrotllament dels esdeveniments pròxims a l’òbit, la predilecció del rei per la Al-Yazirat musulmana no admet dubte.
A Alzira, el monarca va celebrar corts, i va intervindre prenent decisions i solucionant conflictes. A més, va concedir a la ciutat diversos privilegis, entre els quals destaquen la propietat de les aigües de l’actual Séquia Reial del Xúquer, que històricament porta el nom d’Alzira. Eixa essència la va constatar el doctor en Dret Civil i Canònic Joaquim Miret Sans, en la seua obra Itinerari de Jaume I el Conqueridor, publicada en 1918.