Dins de la Festa de l’Arbre organitzada per la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alzira
Alzira s’ha proposat recuperar, al tram del Xúquer que passa dins l’entramat urbà, una espècie autòctona en perill d’extinció. Es tracta de la fràngula (Frangula alnus), un arbre inclòs en el Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçades, del qual van arribar a comptabilitzar-ne únicament 22 exemplars distribuïts en tres nuclis poblacionals.
El darrer cap de setmana la ciutadania d’Alzira s’ha involucrat amb esta espècie a través d’una jornada de voluntariat on s’ha plantat un centenar d’exemplars, en el marc d’un projecte de restauració del Xúquer en què també s’ha reforçat la presència de salzes i joncs.
Pep Carreres, regidor de Medi Ambient, Agricultura i Consum, ha dit que “la plantació dels exemplars de fràngula i la resta d’espècies ajudarà a estabilitzar els marges del riu disminuint l’efecte erosiu i oferirà refugi i llocs de cria a la fauna local”. Carreres destaca, a més, que “la presència de fràngules aportarà singularitat i protecció a este tram del Xúquer”.
Per altra banda, Sales Tomás, directora de la Fundació Limne, assenyala que “les fràngules tenen actualment el mateix estatus legal que el linx ibèric” i que ”involucrar a la ciutadania en la recuperació d’esta espècie arbòria és una manera de fer visible el treball titànic que fan les institucions per protegir la flora i la fauna autòctones”.
La situació actual de les poblacions valencianes s’ha qualificat, fins ara, de preocupant, tenint escassos nuclis coneguts al Xúquer, concentrats majoritàriament a Xalans.
Darrere d’esta planta s’amaguen molts anys de treballs dirigits per la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana, a través del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i el Servici de Vida Silvestre, que han aconseguit reproduir la planta a través dels escassos exemplars que s’havien censat originalment.
La reproducció in vitro i l’establiment d’un banc de clons a les instal·lacions del CIEF ha anat formant un banc de plantes suficient per començar a generar nuclis poblacionals de nova creació, com el que posà en marxa Limne a Algemesí o el que proven ara a Alzira per evitar, d’esta manera, la desaparició d’esta espècie del Terciari.
Al final de la jornada de la plantació, SEO- Birdlife va fer una ruta guiada per a l’observació de les aus que viuen a la ribera del riu.
Alzira, 27 de febrer 2017