Alzira aposta pel verd: des de la transició ecològica justa fins a la sostenibilitat social amb unes jornades i una renovada Biosfira 2.0

  • Primeres jornades sobre la transició ecològica enfront de l’emergència climàtica des del punt de vista de la justícia social en el MUMA
  • Nova versió de la Biosfira 2.0 al parc de l’Alquenència durant el cap de setmana
  • Celebració de la 11a Fira de la Biodiversitat Cultivada.

Alzira en Verd és un conjunt d’activitats que volen aconseguir la visibilització de les actituds i accions mampreses pel municipi i la societat alzirenya envers la sostenibilitat i la necessària transició ecològica. Del 16 al 22 de setembre es concentren més de 50 activitats entre xarrades, tallers, taules redones, música, expositors o mercat de la terra en diversos punts de la ciutat.

Bàsicament les activitats d’Alzira en Verd es dividixen en dos blocs; d’una banda, la primera edició de les Jornades de Transició Ecològica Justa, que es faran al MUMA del 16 al 19 de setembre i, d’altra banda, la Biosfira 2.0 al parc de l’Alquenència durant el cap de setmana, que a més engloba la 11a Fira de la Biodiversitat Cultivada.

Jornades de transició ecològica justa

Comencem amb la celebració de les primeres Jornades de Transició Ecològica Justa, que se celebraran al MUMA, del 16 al 19 de setembre amb experts i la ciutadania. Les I Jornades de Transició Ecològica Justa  tracten temes d’actualitat, de caràcter divulgatiu i tècnic alhora; pretenen tocar aspectes que afecten les nostres activitats quotidianes i poden servir de referència per a millorar els models d’activitats a la llar, als comerços i indústries o als serveis bàsics que presten les administracions. Per això s’hi ha implicat científics i divulgadors d’universitats, tècnics d’administracions i gent del carrer que està preocupada i proposa solucions davant dels problemes del s. XXI. Temes com l’aigua, la mobilitat, la producció i ús de l’energia, els riscs climàtics  el risc de pobresa, la crisi migratòria  i  la marginació social.

BIOSFIRA 2.0

D’altra banda,  la Biosfira 2.0  que s’inaugura divendres a la Casa de la Cultura i es desenvoluparà dissabte i diumenge en el parc de l’Alquenència, recupera el caràcter lúdic i engrescador de la proposta inicial de fa 7 anys, i que fa 5 que no es feia. Se centra en la divulgació de valors i accions per al canvi d’hàbits cap a aquella transició ecològica. L’alcalde d’Alzira, Alfons Dominguez, explica que esta versió 2.0 ” no està pensada com a mostra comercial, va més enllà, tracta d’aportar llum per a un nou model, amb un canvi col·laboratiu pensant a escala global i actuant localment”. Hi haurà activitats de caràcter mediambiental, social o d’altres tipus, dutes a terme per AFA d’alguns col·legis, ONG i associacions o professionals i amb la col·laboració de diverses àrees municipals. Comptarà amb cinc espais destacats: espai Biodiversitat, espai Biosfira, escenari principal, espai Expositors i espai Ànima per a tallers de diverses disciplines alternatives com el ioga.  Dins de la Biosfira s’integraran també per primera vegada  la Fira de la Biodiversitat Cultivada, en la seua 11a edició. Es tracta d’una fira organitzada per l’associació Llavors d’ací, que és itinerant i que enguany arriba a Alzira, fent-la coincidir amb la Biosfira.  amb moltes activitats per a xiquets i majors, que posen en valor els nostres recursos agraris i el camp valencià en si mateix. Vídeos, explicacions, tallers,… Pep Roselló, representant de Llavors d’ací, organitzadors de la Fira de la Biodiversitat afirma que “ a hores d’ara, hi ha moltes llavors que estan perdent-se i estan desapareixent. Estes llavors tradicionals que són un patrimoni col·lectiu que no es deuria perdre, perquè a més són les que ajuden a dissenyar models més sostenibles i a més de l’intercanvi de llavors, també és important consumir estos productes autòctons”.

Per això diumenge hi haurà un taller d’intercanvi de llavors i material genètic d’esta fira, i amb el mercat de la terra, muntat amb la presència de diferents llauradors, ramaders i artesans de l’alimentació d’arreu del territori valencià.

Al parc de l’Alquenència es comptarà també amb diverses actuacions musicals com la del duet Aigua, Lulú y los tigretones i  SA for Dixieland.

ALTRES ACTIVITATS

Completem les activitats amb el descens del Xúquer dissabte al matí (des d’Alzira a Algemesí) organitzat pel Consorci de la Ribera, la Mancomunitat i l’Ajuntament d’Alzira, quatre rutes a peu pel Alzira dissabte i diumenge de matí a la Muntanyeta i per l’anell verd, organitzades i patrocinades per l’Associació Empresarial d’Alzira i conduïdes i teatralitzades per Interpreta Natura, i una volta en bici per l’anell verd diumenge de matí, aprofitant que estem a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible.

També diversos bars i restaurants s’han sumat a la iniciativa i durant este cap de setmana incorporaran als seus menús productes de la terra, de proximitat i ecològics. Hi haurà així una oferta gastronòmica tant amb menús de dinar i esmorzar de quilòmetre zero al voltant de la fira, com dinar a la fira amb la proposta de l’associació Llavors d’ací.

L’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, explica que “Alzira en Verd vol ser un dinamitzador social i econòmic, des d’eixa perspectiva de transició eco a la qual estem abocats en este segle. Alzira és una ciutat dinàmica i emprenedora, amb un teixit social divers i molt implicat a escala social i ambiental, que pot aprofitar aquesta transició necessària.  La idea conjunta sorgix de la Regidoria de Medi Ambient i Alcaldia, però vol implicar totes les àrees de l’Ajuntament i la societat alzirenya, perquè la sostenibilitat i la transició ecològica ho hem de ser totes: educació, cultura, promoció econòmica, patrimoni, urbanisme, obres públiques, agricultura, residus, serveis socials, festes, benestar animal, salut,… totes les àrees poden i deuen dir alguna cosa sobre la transició verda. Esta és la primera edició, per això no és pretensiosa, i esperem implementar i millorar la proposta en anys posteriors.”

Consulta la programació provisional:
https://www.alzira.es/wp-content/uploads/2024/01/PROGRAMA-provisional-04092024.pdf