- Més de cent persones participen en la segona reunió
- Els propietaris han de proporcionar faixes perimetrals protectores
- L’Ajuntament estudiarà les actuacions subsidiàries per tal de posar en marxa les mesures legals
Esta setmana ha tingut lloc la segona reunió informativa en matèria de prevenció d’incendis de l’Ajuntament d’Alzira, a la qual van assistir més d’un centenar de persones, amb l’objectiu de conéixer l’actual marc legal i les mesures d’autoprotecció necessàries i obligatòries per tal de minimitzar el risc.
En la reunió van participar l’alcalde d’Alzira i responsable de Medi Ambient, Alfons Domínguez, el regidor d’Urbanisme, Andrés Gomis i els tècnics dels respectius departaments, Sergi Abril i Amparo Gomis. “Tenim un terme municipal amb un nombre elevat de cases envoltades de sòl forestal, cosa que malauradament incrementa el risc d’afecció d’incendi. Després d’esta jornada ens adonem que la bona resposta per part de la ciutadania, significa que són conscients del risc i per tant de la necessitat de dur a terme les actuacions d’autoprotecció” ha explicat l’alcalde.
Des de la Regidoria de Medi Ambient s’està duent a terme esta tasca informativa amb l’objectiu d’acompanyar i ajudar els propietaris en el procés d’implementar les mesures adients d’una manera ordenada i corresponsable. Es tracta de mesures col·lectives consistents en faixes perimetrals d’urbanitzacions i nuclis habitats en entorn forestal que s’han de dur a terme per part dels titulars de les vivendes que es troben en esta situació de perill. En este sentit, l’Ajuntament d’Alzira es posa a l’abast de la ciutadania i treballa conjuntament amb els propietaris en l’assoliment de les obligacions de la LOTUP i, com ha assegurat l’alcalde, “facilitarà, en la mesura del possible, els mitjans per tal de complir amb la transició de les franges perimetrals, amb l’estudi de la construcció de manera subsidiària”.
Un any més, cal intensificar les mesures de prevenció d’incendis, sobretot en situacions com les que s’han descrit, on el risc és més gran. En vista de la sequera persistent que estem patint al nostre territori durant l’actual any hidrològic, la vegetació de les nostres muntanyes està patint-ne les conseqüències i es troba extremadament seca i disponible al foc en cas d’incendi forestal.
Esta situació ens obliga a l’adopció de les mesures següents de prevenció d’incendis forestals dins de les parcel·les:
1.- Si té piscina o bassa de reg, cal tindre-la plena durant l’estiu. Esta reserva d’aigua pot ser vital en cas d’emergència i podrà ser utilitzada tant pels agents d’extinció d’incendis forestals o pels usuaris, per a refrescar el perímetre propi en cas de preveure l’impacte d’un incendi forestal pròxim.
2.- Revisió i adequació de la vegetació dins de la parcel·la:
- Eliminació dels arbres que amb la seua copa abracen la teulada de la casa i poda de part de les copes o, si escau, eliminació d’arbres pròxims a la casa principal i les construccions auxiliars, deixant un espai lliure de la projecció de cap copa d’arbre, d’almenys 3 metres al voltant de les edificacions de la parcel·la.
- Poda dels arbres fins a 2/3 de la seua altura o com a mínim fins als 3 metres d’altura, d’esta forma es trenca la continuïtat vertical de la vegetació de la seua parcel·la i el foc no correrà tan fàcilment entre la superfície i les copes dels arbres.
- Si la parcel·la conté vegetació forestal, cal desbrossar tot el sotabosc deixant sols un 10% de la superfície ocupada pels arbustos. Amb esta actuació es dificulta que el foc córrega en superfície i en minva així la virulència. Cal recordar que el voltant de les construccions de la parcel·la ha d’estar lliure de qualsevol tipus de vegetació en una franja d’almenys 3 metres d’amplària.
- Si la parcel·la conté pineda forestal o jardí, haurà de reduir-se la densitat de l’arbratge, talant els arbres necessaris per tal de deixar sols un 40% de la superfície amb cobertura d’arbres, i separant-los entre ells almenys 3 metres de distància.
- Si el tancament de la parcel·la està bordejat amb bardisses vegetals o amb material combustible del tipus del vímet, bambú, bruc, etc… cal plantejar la substitució per material d’ocultació no inflamable o amb menys capacitat per conduir el foc fins a la parcel·la.
3. Cal evitar l’acumulació de residus o material combustible (llenyes, restes de jardineria, etc.) en l’interior de la parcel·la o zona urbanitzada, en tot cas si les han generades i es troben dins de la propietat, fins que siguen gestionades adequadament cal ubicar-les en zones protegides davant d’un eventual incendi.
- Les eixides de fums, així com també paellers o torradors d’obra, han d’incorporar una xarxa mataespurnes.
- La teulada és un dels elements més vulnerables al foc en les edificacions, per tant és molt important que es mantinga en bon estat i net de fulles, branques i acícules de pi. De la mateixa manera, s’han de mantindre els canalons i les baixants del desaigües.
- Si la casa té respiradors o entrades d’aire, hauran de protegir-se amb tela metàl·lica i deflectors que possibiliten un tancament hermètic en cas de necessitat.
- Si a la parcel·la hi ha depòsits de combustible o bombones de gas, hauran de situar-se lluny de la casa, en una zona sense de vegetació i a poder ser, protegit el seu perímetre amb un mur d’obra.
- Com a mesura d’emergència, es recomana que disposen d’una presa d’aigua amb pressió i una mànega amb prou longitud per a envoltar la casa principal de la parcel·la. Este dispositiu servirà per poder refrescar el perímetre de la construcció en cas de possible impacte per incendi forestal.
- Durant l’estiu estacione els vehicles dins de la parcel·la i en el sentit correcte per a poder eixir ràpidament sense fer cap tipus de maniobra. L’agilitat en cas d’evacuació és fonamental per a evitar accidents i col·lapse de les vies. Tenint en compte esta premissa, s’ha d’evitar estacionar en les vies que siguen estretes, per tal d’assegurar que per la via puga passar un camió de bombers sense problema.