Este diumenge, 18 de gener, se celebrarà la 5a i última etapa de la VI edició a peu de la Ruta dels Monestirs-el Pas del Pobre 2014-2015, organitzada per l’Ajuntament d’Alzira i el Patronat Provincial de Turisme, València Terra i Mar, amb la col·laboració dels ajuntaments que integren esta ruta turística.
L’eixida està prevista a les 7 hores del matí des de la plaça del Regne. L’autobús traslladarà els participants a la Barraca d’Aigües Vives, per a iniciar la marxa en el punt on es va haver de suspendre l’anterior etapa per la pluja. Des d’allí es dirigiran al primer tram del Pas del Pobre per a, una vegada superat, endinsar-se en el Paratge Natural Municipal de la Murta i la Casella. Després d’un breu descans per a esmorzar, continuaran la marxa cap al segon tram del Pas del Pobre, que comunica la Casella amb la Murta, on visitaran la vall i les antigues ruïnes del monestir, quint i últim cenobi que compon esta ruta. Després de la visita i el dinar, es reprendrà el camí amb la pujada a la Muntanyeta de Sant Salvador, excel·lent mirador de la Ribera, on es troba el Reial Santuari de la Mare de Déu del Lluch. Des d’allí, es procedirà al descens pel Calvari fins a la plaça on es trobava l’antic convent de franciscans, caminant ja pels carrers d’Alzira fins on estava el desaparegut convent de Sant Agustí i les antigues Escoles Pies, actual Casa de la Cultura. Els excursionistes travessaran la plaça Major i els casalicis i, pel centre històric de la Vila (BIC), el carrer Santa Caterina i la Casa Consistorial, arribaran al Museu Municipal d’Alzira– MUMA, on es clausurarà la sexta edició de la Ruta dels Monestirs 2014–2015, i s’arreplegaran els credencials dels excursionistes que els han segellat en els diferents monestirs i municipis que jalonen la ruta, per a editar el seu certificat d’assistència.
El regidor de Turisme, Rafael Fita, anima tots els amants del senderisme “a participar en esta última etapa que posa el punt i final a la sexta edició i que resumix l’esperit d’esta significativa ruta ecoturística, on la naturalesa, representada pel Paratge Natural Municipal de la Murta i la Casella, fa d’incomparable marc de fons de la història i l’arquitectura d’estos emblemàtics monestirs valencians, sent el de la Murta el millor exemple d’aïllament per a la clausura, i on el nom que rep, de Pas del Pobre, li ve donat per les condicions orogràfiques que comunicaven els monestirs a través de les muntanyes, recuperant l’històric i tradicional pelegrinatge que existia entre ells”.