- Més de 3.500 persones han participat en les diverses ponències
- L’alcalde destaca l’heterogeneïtat de l’audiència i el director general d’Economia ressalta la selecció dels temes i dels ponents
La XIV Setmana de l’Economia d’Alzira s’acaba hui amb un balanç positiu per l’alta participació de públic i també per la gran heterogeneïtat dels assistents en resposta a la variada programació. Més de 3.500 persones han participat en les diverses ponències. La XIV Setmana de l’Economia ha oferit un total de 24 actes, protagonitzats per 88 ponents, i en ella s’han tractat temes «clau» com l’economia verda: l’empreniment i l’ocupació sostenibles, i la necessitat de polítiques de foment de la sostenibilitat, els fons europeus, les experiències dels nous emprenedors i les noves vies, com són els influenciadors (influencers) i els creadors de contingut. S’ha comprovat, un any més, l’èxit de l’espai per a les entrevistes laborals en viu, i també la importància i la qualitat de l’Escola de Cuina «El Respirall» d’IDEA, que s’encarrega des de fa anys dels àpats de les jornades, destaquen des del Servei de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament d’Alzira, IDEA, que organitza la Setmana juntament amb l’Associació Empresarial d’Alzira (AEA).
Per a IDEA esta edició ha tingut un significat especial, pel reconeixement concedit a Carmen Herrero, cap del Servei de Promoció Econòmica, Ocupació, Comerç i Projectes Europeus de l’Ajuntament d’Alzira (IDEA). «Merescut reconeixement per la seua trajectòria professional, pel seu esforç i els resultats aconseguits en el camp de la promoció econòmica i el foment de l’ocupació», ha assenyalat l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez en l’acte de cloenda. I és que, com va destacar el president de l’AEA, Raül Tudela, «Carmen, junt amb el seu equip, treballa incansablement pel benestar dels ciutadans i de les ciutadanes, per la igualtat d’oportunitats i pel creixement socioeconòmic de la nostra ciutat».
Les jornades han permés «reflexionar sobre l’economia que volem, sobre la direcció que han de prendre les polítiques, públiques i privades, per a aconseguir créixer de forma sostenible, justa i igualitària», ha indicat l’alcalde i regidor d’Ocupació, Desenvolupament Econòmic, Comerç i Projectes Europeus. I, en este sentit, les línies de actuació a partir d’ara, extretes dels diferents debats celebrats, són el reforç de les polítiques actives d’ocupació, atés que «avancem amb una bona tendència a la baixa de la desocupació registrada en Alzira». Com va destacar en la inauguració, «753 veïns i veïnes han aconseguit eixir de l’atur durant els mesos de novembre i desembre de 2021, en tan sols dos mesos, el nombre de persones en cerca d’ocupació ha baixat quasi un 18,55% fins a arribar a dades prepandèmia», però «cal continuar impulsant les polítiques de foment de la igualtat, persistir en les iniciatives en favor de les dones», ja que estes són mes darrere de mes el 60 % de les persones aturades i sols un 30 % dels contractes realitzats. També s’han d’intensificar «les polítiques integrals de joventut, que impliquen els i les joves en la presa de decisions i que escolten les seues reivindicacions». Així com les «polítiques dirigides a la protecció de la vida i del benestar individual i col·lectiu», detallen des d’IDEA.
Els debats i ponències els han seguit «persones jubilades, joves, estudiants, persones en cerca activa de treball, emprenedors i emprenedores, empresaris i empresàries. Totes i tots amb un mateix compromís, construir el present i el futur de la nostra ciutat des de la diversitat, la sostenibilitat, la cooperació i la resiliència», ha destacat l’alcalde. Diego Gómez ha estat acompanyat pel Director General d’Economia Sostenible de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana, José Vicente Soler, i pel president de l’AEA, Raül Tudela.
Tudela ha insistit en el discurs final en la importància de la formació: «És la base perquè la nostra societat continue creixent. Els empresaris necessitem gent ben formada, i hem de lluitar perquè el talent es quede ací. Alzira és una ciutat industrial important i ho necessitem». També ha demanat la col·laboració de l’Administració per a proporcionar recursos al comerç de proximitat per a «adaptar-se a les noves circumstàncies i actualitzar la tecnologia per a ser competitius». En relació amb els fons europeus, ha reclamat «que arriben a les PIMES: hem de fer fàcil l’accés per als nostres empresaris» i ha fet referència al compromís de l’Ajuntament d’Alzira d’obrir una oficina local per a informar i poder tramitar-los. «Situar Alzira al capdavant i liderar la recuperació estable i duradora», passa per «millorar l’oferta de l’hostaleria i donar-li qualitat per a ser pol d’atracció», i per dotar les àrees industrials d’entitats de gestió i modernització (EGM) i poder captar «empreses capdavanteres, tecnològiques, amb inquietuds, i que permeten pujar la mitjana salarial», ha indicat. De nou, ha reclamat «l’importantíssim accés directe a l’AP7».
Per la seua banda, José Vicente Soler ha dit que la Setmana de l’Economia d’Alzira «és un referent» i contribuïx a «vertebrar el territori». Ha destacat la selecció dels temes tractats i dels ponents escollits i que s’haja parat atenció a «dos fets claus: la sostenibilitat econòmica i la responsabilitat social». «La sostenibilitat és un dels reptes de l’economia valenciana i espanyola». I ha de ser la «primera premissa» de l’empresariat i dels emprenedors. D’altra banda, la responsabilitat social representa «un plantejament encoratjador» i s’ha de proporcionar «ferramentes perquè les PIMES complisquen este repte».
Els actes que més expectació han despertat són els protagonitzats per les cares conegudes, com Samanta Villar, Javier Ruiz i Pablo Simón, que han exhibit les seues habilitats comunicatives i han captivat els assistents. També la taula redona sobre els fons europeus, que ha donat l’oportunitat de conéixer de la mà dels experts tota la informació relacionada amb estes ajudes, a les quals es poden acollir tant l’Administració pública com les empreses; o la dedicada a la reforma laboral. Altres temes dels qual s’ha parlat són el motor econòmic que representen els serveis socials, l’habitatge col·laboratiu, com a una futura alternativa residencial, la logística urbana, les innovacions a l’agricultura, la importància de donar suport al comerç local, el metavers, la ciberseguretat, el programa Erasmus+, l’aplicació dels ODS en l’àmbit empresarial, la repercussió de les xarxes socials per a les empreses i per als que busquen treball, les crisis i el futbol com a dinamitzador de l’economia.
L’alcalde ha agraït a tot l’equip d’IDEA i a l’Associació Empresarial d’Alzira, «en especial a Nuria Gil i a Raül Tudela, la seua implicació en l’organització de la Setmana de l’Economia i en el desenvolupament econòmic de la ciutat», i també el suport de la Generalitat Valenciana.
La XIV Setmana de l’Economia ha reconegut la trajectòria de l’empresa local Blauverd Construcciones y Hábitats, de la perruquera Amparo Carrió Esteban i de Carmen Herrero, directora d’IDEA, per la seua repercussió i dedicació. L’acte d’entrega d’estos guardons s’ha ajornat a causa de la COVID-19 i se celebrarà el 29 d’abril.