Alzira presenta un projecte europeu de recuperació de la Memòria Històrica, junt a la Universitat de València, el consell de Tarsi (Itàlia) i el museu de la Resistència de Brussel·les

L’Ajuntament d’Alzira ha presentat, de la mà de la regidoria de Patrimoni i l’Oficina de Projectes Europeus d’IDEA, un projecte de recuperació de la Memòria Històrica, dins el programa europeu “Europa amb els Ciutadans” en la modalitat de memòria democràtica. La subvenció íntegra de la Comissió Europea per projecte ascendeix a 100.000 euros.
 
Per a dur a terme aquesta iniciativa es conta com a socis a la Universitat de València, el consell de Tarsi (Itàlia), el museu de la Resistència de Brussel·les (Bèlgica) i les associacions juvenils Go Europe i Future Digital.
 
Segons explica Isabel Aguilar, regidora de Patrimoni i responsable del Museu Municipal: “el projecte se centra en el recull de les experiències de les dictadures feixistes i la postguerra (a la Ribera, al sud d’Itàlia i durant l’ocupació nazi de Bèlgica), coordinat per la Universitat de València; al voltant d’això es faran seminaris i debats en totes tres ciutats i s’editaran vídeos de testimonis i també material didàctic per als centres escolars. La pretensió és obtindre material d’estudi i reflexió acudint a les fonts vives, testimonis únics d’aquest període nefast de la nostra història.”
 
Per a Ivan Martínez, regidor de l’Oficina de Projectes Europeus d’IDEA: “es tracta d’un punt de partença per entendre la construcció d’Europa i de com es va trencar la convivència al segle XX, a partir de tres exemples de tres regions europees que patiren processos històrics semblants. Es pretén mostrar a les generacions més joves com els períodes de pau són fràgils i sols se sostenen per l’esforç de totes i tots.”
 
L’Ajuntament d’Alzira forma part de la xarxa de les ciutats per la  Memòria Històrica. S’han enretirat des del 2015 els símbols que restaren de la dictadura en edificis municipals (caserna de la Guàrdia Civil), de la nomenclatura dels carrers que exaltaven el feixisme (aprovat en l’últim ple de febrer, sense cap vot contrari) i s’han recuperat espais de la memòria històrica (la Parrilla, que va ser refugi antiaeri; i el llavaner de l’Alquerieta, construït durant la II República).
 
1 de març del 2017