El meteoròleg Jovi Esteve oferirà dades actuals sobre el canvi climàtic a la comarca
Els professors Roger Pons i Pedro Domínguez presentaran un quadern amb propostes pedagògiques
Els efectes del canvi climàtic a la Ribera centraran la ponència del meteoròleg Jovi Esteve, que obrirà la jornada formativa “Què és això de l’emergència climàtica?” el pròxim 6 d’octubre a la Casa de la Cultura d’Alzira. Es tracta d’un curs promogut per la Coordinadora de Centres d’ensenyament en valencià de la Ribera, i que compta amb el suport de l’Ajuntament d’Alzira, l’objectiu del qual es formar al professorat de primària, ESO, cicles formatius i Batxillerat dels centres educatius de la comarca sobre l’emergència climàtica. Aportant-los dades actuals i propostes pedagògiques es treballa sobre l’emergència climàtica com un contingut curricular transversal amb els alumnes, cal conèixer la problemàtica a fons per enfocar-la didàcticament i avaluar resultats de l’experiència, i aprendre a utilitzar recursos didàctics específics i adaptar-los a les característiques de l’alumnat.
El curs començarà amb una sessió presencial, amb la participació de l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i el president d’Escola Valenciana, Joan Cortés. A continuació tindrà lloc la xarrada de Jovi Esteve, meteoròleg d’Algemesí que ha investigat com afecta el canvi climàtic als pobles de la Ribera del Xúquer i que presentarà estes dades als assistents, amb els quals obrirà un col·loqui. També participaran en esta primera sessió els professors Roger Pons, mestre jubilat de primària i president de Xúquer Viu, i Pedro Domínguez, docent de secundària també jubilat i representant de La Ribera en Bici i Ecologistes en Acció, responsables del quadern de treball “Què és això de l’emergència climàtica?”, publicat per Edicions Reclam i que es lliurarà al assistents a la jornada. Pons i Domínguez explicaran a la jornada el contingut del llibre, que inclou unitats didàctiques per a treballar a l’aula sobre l’emergència climàtica.
Després d’esta primera sessió, els docents inscrits hauran d’elaborar una programació didàctica de les sessions de treball que realitzen amb els seus alumnes. La duració de la Jornada formativa és de 15 hores que es realitzaran de manera semipresencial i de les quals 3 h corresponen a la sessió de presentació que es du a terme el 6 d’octubre a la Casa de la Cultura d’Alzira, 2 sessions més en acabar el curs per a posar en comú el treball realitzat, i la resta de la càrrega horària als centres educatius del professorat que s’hi inscriguen. Es tracta d’una activitat reconeguda per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.
Encara es troba obert el període d’inscripció a la jornada, a través del formulari d’inscripció https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeg6_9YhoeaH8-oexZiKBtvHSYP0puRr40y43XlP4DJal_0Bg/viewform.
La jornada naix com a proposta de la comissió de treball sobre sostenibilitat mediambiental de la 35a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera d’Alzira 2020, que va originar l’edició del quadern de treball anomenat “Què és això de l’emergència climàtica?” publicat a Edicions Reclam i elaborat per Pedro Domínguez i Roger Pons. Este quadern de treball forma part de la col·lecció “Pertot” de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana