El Museu Municipal d’Alzira va acollir, ahir a la vesprada, la presentació del llibre de Bernardo Montagud titulat Enrique Casterá Masiá. Escultor alzireño (1910- 1983), editat per l’Ajuntament d’Alzira.
El regidor de Cultura, Carlos Correal, va manifestar durant la presentació d’este: “Gràcies al magnífic treball realitzat per Bernardo Montagud, coneixerem un artista alzireny l’obra del qual és desconeguda per molts. A més, gràcies a este llibre omplirem el buit existent en la bibliografia sobre l’artista alzireny Enrique Casterá Masiá. Montagud, que també va rescatar del passat la figura de Teodoro Andreu en la seua “Biografía pictórica”, publicada per este Consistori en 1983, ha volgut amb esta investigació completar la recuperació i personalitat dels dos artistes alzirenys més rellevants del segle XX”.
Propiciat per la documentació gràfica que ha aportat Enrique Casterá Pérez, fill de l’escultor, Montagud ha aconseguit sistematitzar, per mitjà de la seua metodologia d’historiador, una biografia on hi havia llacunes.
El lector trobarà en el llibre, il·lustrat amb dos centenars de fotografies, la producció artística de Casterá. Un recorregut que comença en l’Escola Municipal de Dibuix i culmina en l’Escola d’Arts i Oficis Artístics i l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles. Un itinerari que s’inicia, conclosa l’etapa de formació, compaginant a València el seu treball d’imatger amb la docència en Arts i Oficis; un camí que, al començament de 1950, el porta a Madrid, des d’on remetrà les seues escultures a distintes províncies d’Espanya i d’Amèrica del Sud, fins al voltant de 1970, que motivat per la disminució en la demanda d’imatges, reingressa en la docència, esta vegada en instituts de Batxillerat.
Enrique Casterá Masiá és autor, entre altres, de l’estàtua de Jaume I, que cada 30 de desembre rep els honors de la ciutadania alzirenya; de la imatge de sant Judes Tadeu, que tanta devoció rep en la ciutat; de la imatge patronal de la Junta Local de Regs i els regants de la Séquia Reial, i d’altres obres que s’indiquen en el tríptic “Recuperant patrimoni”.