La Junta de Govern Local ha aprovat la proposta de la Comissió Interdepartamental per a la Política d’Igualtat Municipal (COPIM) de concessió de la Insígnia d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alzira per a l’any 2020 a Mónica Carrió Esteban, esportista alzirenya de sobra coneguda en la ciutat, una de les primeres dones a Espanya a practicar l’halterofília.
La Comissió acordà per unanimitat atorgar-li la Insígnia per haver iniciat i haver recorregut amb decisió, constància i esforç un brillant camí com a haltera, fins aleshores no transitat per cap dona a la nostra localitat; i així obrir el pas i impulsà les següents generacions d’halteres. I per continuar sent a hores d’ara un estímul i exemple d’esportista i de ciutadana.
La Insígnia d’Igualtat d’este Ajuntament és una distinció que es concedix amb motiu del 8 de març, Dia Internacional pels Drets de les Dones, com a reconeixement a una dona, un home, una entitat o una institució que per la seua trajectòria s’haja distingit pel foment de la igualtat de dones i hòmens, per la lluita contra les discriminacions per motiu de sexe i fer efectiva la igualtat, per promoure la participació de les dones en qualsevol àmbit, per la seua significativa aportació en l’erradicació dels estereotips sexistes; en definitiva, per haver contribuït de manera destacada a la construcció d’un món més igualitari.
Si bé este homenatge públic se simbolitzava els primers anys amb l’entrega de la Insígnia de Plata de l’escut de la ciutat, la voluntat d’este Ajuntament era disposar d’un emblema específic com a distintiu d’este reconeixement a la contribució en la lluita de fer efectiva la igualtat. Com a conseqüència es va crear la Insígnia d’Igualtat, que és un distintiu propi d’esta institució. El disseny de la Insígnia és d’elaboració pròpia, resultat de la creativitat de treballadores i treballadors municipals, i és la conjunció entre l’escut municipal i les paraules Igualtat Alzira en una combinació de color plata i or.
Mónica Carrió
Campiona d’Espanya infantil i absoluta amb 16 anys, acumula una llarga llista de medalles i rècords any rere any. Campiona d’Europa i del Món, participà en els Jocs Olímpics de Sydney 2000, on quedà en 9é lloc, i tornà a ser campiona d’Espanya en arrancada i bronze en dos temps i total quan tornà a les competicions després de la seua maternitat.
Superada la seua dedicació exclusiva a l’esport i a l’alta competició, de nou opta per un camp professional masculinitzat en què la presència de les dones és minoritària i no ha sigut fins a les darreres dècades que les dones s’han pogut incorporar: actualment és policia nacional, des d’on desenvolupa, a més, programes preventius. Sense abandonar mai la pràctica esportiva, Mónica desplega la seua vocació per contribuir al benestar social dirigint-se principalment a la població més jove en el marc de programes d’inclusió social i foment de l’esport.