Divendres, 12 d’abril de 2019.- Aquest matí s’han entregat en el Palau de Colomina-CEU, a València, els Segells Infoparticipa a les webs dels municipis de més de 10.000 habitants a la Comunitat Valenciana que compleixen amb més criteris de transparència i participació ciutadana: València, Alzira, Elx i Castelló. Aquests grans municipis són els que millor han demostrat complir amb les variables de la metodologia Infoparticipa, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha aplicat per primera vegada a la Comunitat Valenciana l’Observatori de Transparència, Governança i RSC de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH).
Segons destaca el co-director de l’Observatori de Transparència i professor de la CEU UCH, Hugo Aznar, “són pocs els Ajuntaments que han merescut el Segell en aquesta primera anàlisi a la Comunitat Valenciana amb la metodologia Infoparticipa, que s’aplica a Catalunya des de fa més de cinc anys. Només els municipis més grans, que tenen més fons i mitjans per a implementar aquest tipus de mesures de transparència i participació ciutadana han pogut ser distingits amb el Segell Infoparticipa en aquesta primera edició. Però esperem que en els pròxims anys puguem anar entregant molts més Segells a ajuntaments valencians, com a prova d’una administració local cada vegada més transparent”.
Per al professor Aznar, “previndre conductes corruptes i evitar que es produïsquen abans que ocórreguen passa per la transparència, com a garantia fonamental que l’acció política i el govern institucional s’ajusten a cada moment a la seua fi última: el bé de la societat. Una democràcia s’enforteix per diferents vies i, encara que aquestes siguen menys conegudes, guanyar en transparència i participació és guanyar en bon funcionament democràtic”.
En el cas dels quatre ajuntaments distingits amb el Segell Inforparticipa, “es pot dir que compleixen pràcticament amb tots els criteris, mancant un o dos indicadors en cada cas. Els seus webs publiquen la informació rellevant relativa als càrrecs polítics, al personal funcionari i laboral, a les decisions preses pels òrgans de govern, als pressupostos, contractes, convenis i subvencions, als mecanismes de participació existents, etc. És a dir, es troba la informació que la llei obliga a publicar, però també una altra important per a la ciutadania, que Infoparticipa té en compte en la seua avaluació de la transparència municipal”.
La CV, en el Mapa Infoparticipa
Segons el balanç global de l’Observatori de Transparència de la CEU UCH sobre els municipis valencians de més de 10.000 habitants, presentat a la fi d’octubre, el 63% d’ells està per davall del 50% de compliment dels ‘indicadors Infoparticipa’ que avaluen la transparència dels seus llocs web. Encara que la grandària dels municipis influeix en el compliment dels indicadors de transparència, no s’observen diferències en funció del partit polític que governe el municipi.
En conjunt, per damunt del 90% de compliment, estan els indicadors relacionats amb variables legals i institucionals. Però la majoria de municipis suspén en participació ciutadana. I més del 90% dels ajuntaments analitzats no publica, per exemple, la relació de llocs de treball ni les retribucions.
Els resultats d’aquesta anàlisi realitzada per primera vegada a la Comunitat Valenciana per la CEU UCH s’han incorporat al Mapa Infoparticipa sobre qualitat i transparència de la informació pública, creat per la Universitat Autònoma de Barcelona, que ja inclou resultats d’altres Comunitats Autònomes com Catalunya, Madrid o Múrcia, entre altres. L’Observatori de Transparència de la CEU UCH continuarà pròximament l’anàlisi amb la resta de municipis valencians amb una població inferior als 10.000 habitants.