Alzira s’agermana amb la ciutat africana Mosteiros ( Cap Verd)

. El Saló Noble de l’Ajuntament d’Alzira ha acollit hui la signatura del protocol d’agermanament amb la ciutat de Mosteiros, una població de la república africana de Cap Verd, ex colònia portuguesa. El protocol ha estat signat per l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez i l’alcalde de Mosteiros, Fabio Humberto Da Rosa Alves Vieira. També hi ha participat la presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Paqui Monparler.

El projecte d’este agermanament nasqué ara fa més d’un any. Al maig de 2023 s’inicia de col·laboració entre els ajuntaments d’Alzira i de Mosteiros (Cap Verd) continuant un projecte europeu iniciat en el 2021 per la Mancomunitat de la Ribera.

Mosteiros (monestirs en valencià) és un municipi capverdià situat a l’illa de Foc en la part més septentrional de l’illa i té una població de 8.062 habitants (2021). Va ser fundat en 1991, quan es va dividir l’extint municipi de Fogo en dos i es creà el municipi de Mosteiros i el de Sao Felipe. Ocupa un terreny muntanyenc, de terres fèrtils i diversos microclimes. El territori també està format per lava volcànica resultat de l’erupció de 1951. L’economia del municipi està basada en l’agricultura, i fonamentalment amb una gran àrea destinada per a conreus de café. El 83% de la població viu a l’àmbit rural i agrícola.

L’objectiu de l’agermanament, segons explica la regidora de Cooperació, Virtuts Piera “és conéixer altres realitats, altres costums i altres maneres d’enfrontar els reptes comunitaris dels municipis i permet intercanviar idees, projectes i experiències que enriquiran ambdues comunitats. Una primera visita a Mosteiros per part de l’Ajuntament d’Alzira ens va permetre valorar el potencial d’aprenentatge i intercanvi mutu per a concretar accions i resultats esperats.”

La signatura del protocol d’agermanament posa punt final a la visita d’una delegació de la ciutat capverdiana, encapçalada pel seu alcalde, Fabio Humberto Da Rosa Alves Vieria i el president de l’assemblea municipal de Mosteiros, Lúcio Miranda Fernandes.

Durant tres dies, esta delegació ha visitat distints espais municipals com Idea o el servei de La Clau, també s’ha reunit amb empresaris locals a través de l’Associació Empresarial d’Alzira, el programa també ha inclòs visitar cooperatives agrícoles, i conéixer la ciutat amb visites a la Murta, l’Anell Verd o el mateix barri de la Vila d’Alzira. L’aliança entre ambdues poblacions no es limita a l’àmbit cultural; també obri la porta a la cooperació en educació, medi ambient i desenvolupament econòmic com turisme i hostaleria, agricultura, infraestructures bàsiques (aigua, transport, residus) o qualsevol altra que els actors de cada població puguen proposar. Tal com ha explicat la presidenta de la Mancomunitat de la Ribera, Paqui Monparler “a hores d’ara la millor manera de cooperar amb altres països és el capital humà, col·laborar amb altres nacions compartint coneixements per a millorar les formes de governança i participació i per això és un orgull per a la Mancomunitat ser testimoni i col·laborar en este agermanament.”

L’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez ha explicat que “el protocol signat no és només un acord entre governs locals, sinó un compromís col·lectiu que involucra a tota la ciutadania. És un testimoni del poder de la diplomàcia local i del rol fonamental de les ciutats en la construcció d’un món més just.”

Per a l’alcalde de Mosteiros, Fabio Humberto Da Rosa Alves Vieira “este agermanament té un significat molt especial per a ells perquè és él primer que fan amb una població fora de l’espai lusòfon, és una oportunitat per a aconseguir uns projectes socials, econòmics. A més Alzira i Mosteiros tot i estar en continents diferents, tenen moltes similituds com són les àrees agrícoles, l’hostaleria i per això volem treballar junts per a obtindre beneficis per a les dos ciutats.

𝗮𝗴𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁 amb la ciutat de 𝗠𝗼𝘀𝘁𝗲𝗶𝗿𝗼𝘀