Una desena de municipis valencians, entre els que es troba Alzira, llancen els seus reptes per a convertir-se en Smart cities

Manises, Alzira, Utiel, Benavites, Albalat dels Tarongers, Benimuslem, Aielo de Malferit, Xirivella i Xeraco protagonitzen el Demo Day de AVAESEN i la Diputació de València

L’Associació Valenciana de l’Energia, AVAESEN, i la Diputació de València han celebrat una nova edició del ‘Demo Day Smart City’ on han reunit a més de mig centenar d’autoritats, tècnics municipals i empreses capdavanteres de la Comunitat Valenciana.


L’esdeveniment que, ha transcorregut dividit en diversos blocs temàtics, en funció de les àrees d’interés per trobar respostes als reptes dels municipis en matèries com a Transició verda, Transició digital, Ciutadania i benestar i Govern i economia intel·ligent. En este sentit, en l’apartat de transició verda, Alzira, Utiel i Benavites han sigut els municipis protagonistes.


Benavites busca solucions per a posar en marxa una comunitat energètica local amb la qual autoproveir a veïns i edificis públics amb energia renovable. Per part seua,  Utiel el repte és aconseguir millorar els abocaments industrials al riu Magre i els problemes que això genera.

Alzira treballa en refugis bioclimàtics i pèrgoles solars. Dins de l’aposta per la sostenibilitat reflexada a l’Agenda Urbana i les polítiques que venim exercint en les legislatures anteriors i els objectius en l’actual, l’alcalde ha insistit en el problema als espais on és difícil posar verd, com passa a les places dures sense terra fèrtil per baix o en els carrers que estan plens de canonades i cablejat. Cal buscar propostes  per incorporar pèrgoles naturals i/o solars per tindre refugis climàtics al temps que produeixes energia per als edificis públics i barris.


La intervenció ha resultat també molt interessant pel que fa a  les solucions per a la monitorització i digitalització de xarxes d’aigua, depuració adequada de les aigues brutes, autosuficiència energètica, ciberatacs o potenciar la mobilitat sostenible, com s’0ha exposat al llarg del matí.


Han intervingut, a més dels representants d’AVAESEN i el Diputat de Medi Ambient i Bombers, Avelino Mascarell, Diputat MA, Desenvolupament Rural i Despoblació i Consorci de BOMBERS DIPUVAL i Alcalde Ajt. XERACO, diferents alcaldes i regidors de distints municipis, com Manises, Xirivella, Albarlat de Tarongers, Aielo de Malferit, Benimuslem, Benavites, Xeraco i Utiel, a més d’Alzira.
Tots tenim reptes comuns, amb solucions comunes i personalitzades al mateix temps.


En l’àrea de Transició Digital, Manises examina com ampliar la seua xarxa de fibra òptica, mentre que Albalat dels Tarongers explora solucions en ciberseguretat adaptades al seu municipi.


En l’àrea de Ciutadania i Benestar, Benimuslem treballa a aconseguir opcions per a incrementar la participació ciutadana a l’hora de consultar determinats projectes, mentre que Aielo de Malferit busca solucions per a treballar en la sensibilització social respecte als ODS. Per part seua, Xeraco ha comentat el repte de la telegestió d’enllumenat públic i d’enllumenat en edificis municipals.


Per a tots ells empreses de diferents sectors han aportat solucions com Enercoop, Hidraqua, Cellnex, Nunsys, Smart to People entre altres, membres del Think tank Smart Cities de AVAESEN.


L’esdeveniment Demo Day Smart cities en l’Horitzó 2030 i ha sigut concebut com un espai de col·laboració en el qual uns municipis poden aprendre dels reptes i solucions d’altres corporacions municipals. Per això, ha comptat amb una ponència inspiradora a càrrec de José Carlos Ferrer, CEO de Your Chief Sustainability Officer, ha guiat als ajuntaments per a alinear els ODS amb la governança municipal i maximitzar la gestió amb un impacte en la ciutadania.


En l’obertura, el president de AVAESEN, Marcos J. Lacruz, ha destacat: “Gràcies a este conveni amb la Diputació de València fa tangible l’avanç de municipis, per xicotets que siguen, en matèries tan rellevants com energia, digitalització, ciutadania o govern i economia intel·ligents. Conjuminant, a través del nostre Think tank de Smart Cities el cercle del qual sempre parlem: repte, solució i finançament.


De fet, des de 2016 i gràcies a la Diputació de València, en el Think tank de Smart Cities han participat 120 ajuntaments que han llançat 404 reptes durant estos 8 anys, als quals s’han aportat 209 solucions per les nostres empreses. D’estos ajuntaments, 71 d’ells s’han realitzat la guia, mobilitzant una suma total de 324,5 milions d’euros.


En este sentit, Carlos Alarcón, cap de servei de Ciutats Intel·ligents del Servei de Modernització de la Diputació de València, ha felicitat els municipis que han intervingut per “la seua visió, compromís amb la ciutadania, el medi ambient” dels municipis que han compartit els seus reptes de ciutat.


Finalment, Pedro Fresco, director de AVAESEN, ha posat de manifest: “Este conveni amb la Diputació de València evidencia que la col·laboració públic-privada funciona perquè des de AVAESEN proporcionem un servei de mentorització als ajuntaments que no disposen dels recursos tècnics o humans necessaris per a escometre les transformacions que els seus municipis requereixen”


El Demo Day ha finalitzat emplaçant als assistents amb l’acte de lliurament de GUIES SMART CITY amb els deu municipis que han participat en el procés el pròxim 12 de desembre en la Diputació de València.

Sobre el Think tank Smart Cities
El Think tank Smart Cities va ser creat per AVAESEN fa huit anys, i és el major ecosistema públic-privat en Smart city, orientat a donar les eines als ajuntaments perquè avancen i a aportar les solucions innovadores que les empreses llancen al mercat. Està format per prop de 300 membres: ajuntaments, empreses de diversos sectors, entitats financeres, instituts d’investigació, *startups, associacions, administracions públiques locals i regionals i diputacions.

Sobre AVAESEN
AVAESEN és l’associació d’empreses d’energies renovables i altres tecnologies netes de la Comunitat Valenciana. Compta amb 160 empreses associades amb un volum de negoci total de 4.500 milions d’euros, que donen ocupació a 7.500 persones. AVAESEN és el nexe d’unió entre empresa, R+D, govern i finançament, cobrint tota la cadena de valor del sector de les tecnologies netes, ja que a més de les empreses, compta amb fins a 300 membres de tot l’ecosistema, com a ajuntaments, universitats i centres tecnològics, entre altres.