La Mancomunitat de la Ribera Alta i l’Ajuntament d’Alzira han presentat hui la visita Virtual al Museu Etnològic d’Alzira. Es tracta d’un recorregut en 360 graus conformat per 30 panoràmiques amb 25 punts d’informació textual en 3 idiomes, i que permet visitar aquest espai de manera telemàtica.
El treball és el resultat de la continuïtat del treball de digitalització del patrimoni que realitzen de manera conjunta l’Ajuntament d’Alzira i la Mancomunitat de la Ribera Alta arran del conveni de col·laboració signat en gener de 2020. Com a resultat, es pot realitzar la visita virtual a 4 importants espais museístics d’Alzira: el seu museu municipal MUMA, el museu Faller, el Llavador d’Alzira (zona de l’Alquerieta) i l’EtnoMUMA (conegut també com a casa Alós).
El treball ha estat realitzat des del Departament de Digitalització de Patrimoni de la Mancomunitat de la Ribera Alta en col·laboració amb el Departament de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Alzira.
“Amb iniciatives com este, projectem la Ribera a colp de clic, tenim la possibilitat de virtualment visitar la comarca, la nostra ciutat, i en este cas concretament podem conèixer la vida dels alzirenys de finals del segle passat, els costums i la vida des nostres avantpassats. Un projecte que arrodoneix tot el treball que està fent-se en el EtnoMuma”, ha explicat l’alcalde de la ciutat, Diego Gómez
Per la seua banda, el director del Museu Municipal, Agustí Ferrer, ha explicat que les visite+s virtuals ens permeten mostrar un ampli ventall de col·leccions dels segles XIX, XX o anteriors, al voltant dels oficis, agrícoles, sobre l’arròs, la taronja, l’ametlla o altres que es troben a l’espera de ser exposades. Així mateix ha insistit en la idea d’ajudar a la difusió de l’actual nomenclatura del Museu, ETNOMUMA, abans Casa Ramón Flor o Casa Alòs.
Víctor Rey, cap del departament de Patrimoni de la Mancomunitat de la Ribera Alta ha explicat qye “La tècnica escollida ha sigut la visita virtual en 360, i és un encert per a poder contemplar i descobrir aquest espai amb tants detalls. Hem realitzat unes 6,000 fotografies per a composar les 30 panoràmiques”.
La visita virtual al Museu EtnoMUMA Alzira pot vore a Riberana.es, i també a l’enllaç http://bit.ly/VREtnoMUMA
El visitant pot descobrir l’EtnoMUMA amb 25 punts d’informació contextual, vídeos i fotos, i la recreació d’un element en 3D, un joguet en l’exposició de la segona planta de l’edifici. Aquest element va ser l’eix central de la ponència del El MUMA, amb la col·laboració de Mancomunitat de la Ribera Alta en el congrés de Patrimoni etnològic Ocigolonte celebrat el mes de març. Els autors de la ponència “Jocs d’ahir, jocs de sempre. Recuperant la memòria en 3D” foren la restauradora del MUMA Mónica Ibáñez, el tècnic en 3D de Riberana, Pedro López i el director del MUMA Agustí Ferrer.
RIBERANA
La Mancomunitat de la Ribera va posar en marxa el portal Riberana per a la digitalització del patrimoni natural i cultural, tant museístic com immaterial, bibliogràfic o arquitectònic de la Ribera, gràcies a l’impuls del projecte “Interreg Europe CD-Eta”.
A més dels museus, Riberana ha digitalitzat la senda històrica del Paratge Natural Municipal de la Murta, la ruta del Camí Natural de l’Antic Trenet (amb el punt d’eixida a la Barraca d’Aigües Vives), i la reproducció en 3D de la Torre dels Coloms.