Aquest divendres s’han fet públics els guardons de les categories de narrativa juvenil, narrativa infantil i àlbum il·lustrat de la XXXIV edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. Quatre dones han sigut les guardonades en aquestes tres modalitats: Rosa Sanchis i Caudet en narrativa juvenil, Belén Balaguer i Segarra en la categoria de narrativa infantil i Pilar Martin i Verònica Aranda en àlbum il·lustrat.
Narrativa juvenil
L’escriptora Rosa Sanchis i Caudet ha sigut la guanyadora del Premi Extraordinari de Narrativa Juvenil Alzira Capital Cultural Valenciana 2022. L’Ajuntament d’Alzira amb motiu de la capitalitat cultural de la ciutat patrocina este premi, abans Premi Bancaixa, dotat amb 15.000 euros.
L’obra guanyadora ha sigut Cinturó de sang. Es tracta d’una novel·la de misteri que té com a protagonistes les monges del convent de la Trinitat i una ciutat, València, calidoscòpica i vibrant. L’obra s’ha imposat per unanimitat a les altres 24 presentades.
Rosa Sanchis i Caudet és professora de Valencià a l’IES Lluís Vives de València, però actualment treballa com a assessora docent a la Unitat Especialitzada d’Orientació d’Igualtat i Diversitat. Durant quasi trenta anys, ha impartit educació afectivosexual al seu alumnat de secundària i batxillerat. És autora de Què tinc ací baix?, Tot per amor? Una experiència educativa contra la violència a la dona (Premi de Pedagogia Rosa Sensat 2005) i Karicies.com (Premi Soler i Godes d’Experiències Pedagògiques a l’escola 2010). També ha publicat les novel·les juvenils Abril no és un mes i Primavera per a Palmer. L’any 2020 va guanyar el Premi Isabel de Villena, concedit per l’Ajuntament de València, amb Isabel escrigué lo llibre.
Narrativa Infantil
El guardó de novel·la infantil ha sigut per a Què amaguen els camps?, una obra que es va presentar sota el títol El que amaguen els camps, i que ha sigut l’escollida d’entre les 20 obres presentades. L’obra és una història contada per Marc i Salima, un xiquet i una xiqueta ben diferents que, tot i no tindre res en comú, comparteixen una missió: protegir el seu poble. Marc, Salima i la resta de la colla faran tots els possibles per a preservar el lloc on viuen. Però, què poden fer uns xiquets?
L’autora és Belén Balaguer i Segarra (Benaguasil, 1983). Mestra i filòloga, és una apassionada de la literatura infantil. Els darrers anys ha centrat la seua tasca en l’ensenyament de llengües al sistema educatiu valencià.
Àlbum Il·lustrat
El premi Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna ha sigut per a l’àlbum Nora i el soroll misteriós. Aquest tendre àlbum, creat per Pilar Martín i il·lustrat per Verònica Aranda, s’ha imposat als altres 18 participants i ens conta la història d’una xiqueta que, faça el que faça, escolta un soroll al seu cap que l’acompanya en tot moment. Només descobrirà l’origen del so quan decidisca parar-li atenció.
Pilar Martin San Félix va nàixer a Segovia en 1969. Sempre li han dit que va aprendre a llegir molt d’hora i que no ha parat de fer-ho des que va començar. També conrea l’amor per l’escriptura des de ben menuda, quan escrivia diaris personals. És monitora d’oci i temps lliure i actualment compagina aquesta feina amb la de bibliotecària. Des de 2014 realitza treballs d’animació lectora i contacontes. En 2016 va publicar el seu primer conte i segueix amb la mateixa il·lusió que el primer dia.
Verònica Aranda (Barcelona, 1998). Des de ben menuda dibuixava i pintava, com la majoria de xiquets i xiquetes de la seua edat, però als 19 anys va decidir abandonar el grau en Turisme per a formar-se professionalment com a il·lustradora. En 2020 es va diplomar en l’Escola de Còmic i Arts Visuals Joso de Barcelona i des d’aleshores ha il·lustrat diversos llibres de literatura infantil, entre els quals destaquen Voy a contaros la nieve, de Beatriz Giménez de Ory i Harmonía, de Mónica Rodríguez, ambdós amb Grupo SM. També va donar forma i color a Una Carta d’Irene Verdú, guanyador del Premi Algar de Literatura Infantil i traduït a diversos idiomes.