- Les associacions locals continuen guanyant pes a la Festa de l’Espardenyà i enguany n’hi participen catorze
- El certamen estrena una aplicació que permet consultar els participants, els organitzadors i, fins i tot, la recepta
El diumenge 13 de març tindrà lloc la VI Festa de l’Espardenyà d’Alzira. En esta nova edició, el certamen incorpora la referència toponímica per a concretar el lloc d’origen del plat i «perquè volem projectar la imatge dels nostres productes, perquè és important promoure la cultura gastronòmica pròpia» en l’any en el qual la localitat és capital cultural valenciana, ha detallat l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez. Alzira ha volgut fer partícip d’esta festa a Aielo de Malferit, municipi de la Vall d’Albaida que també ostenta enguany la capitalitat com a municipi de menys de 5.000 habitants. L’alcalde aieloner, Juan Rafael Espí, ha acompanyat hui els representants alzirenys en la presentació de la VI Festa de l’Espardenyà d’Alzira, que ha tingut lloc en l’Escola de Cuina El Respirall d’IDEA. Espí ha agraït «la invitació al poble d’Aielo de Malferit, per tractar-se d’una ocasió per a unificar i enfortir els vincles, amb un major coneixement i col·laboració entre els municipis per a difondre la cultura, les tradicions i tot allò que comporta ser poble». Diego Gómez ha regalat a l’alcalde d’Aielo un davantal i una samarreta amb la imatge de la nova edició de la festa gastronòmica.
La cita inclou el VI Concurs Nacional Francisco José García d’Espardenyà, que enguany comptarà amb la participació de 26 restaurants de tota Espanya (i potser algun d’Andorra) i de 14 associacions locals, segons han destacat els organitzadors en la roda de premsa de presentació del certamen. La plaça del Regne acollirà, de nou, els participants. S’hi habilitaran dues zones. Els cuiners professionals s’ubicaran a la plaça del Regne. Els participants han sigut seleccionats atenent a la projecció de la seua cuina, ha explicat Miquel Font, representant de Tus Noticias de la Ribera, empresa que organitza el certamen juntament amb l’Ajuntament d’Alzira. En el cas dels calders a concurs, sols una de les quinze racions es destina al tast cec del jurat davant de notari. Les catorze restants es repartiran entre els veïns i les veïnes perquè puguen degustar cada preparació i per a propiciar «el clima de comboi i de festa amb l’àmplia participació de les associacions del poble», indica Gómez.
La plaça del Mercat acollirà les fogates de les associacions locals, que participen fora de concurs, i que continuen guanyant pes en la festa gastronòmica. De moment hi ha catorze inscrites: la Societat Musical d’Alzira i la Colla de Tabal i Dolçaina Les Raboses, que posaran música a la jornada; l’Associació de Carreters, que portarà els seus carros i cavalleries; filaes dels Moros i Cristians de la Vila; diverses falles alzirenyes i altres entitats, que contribuiran totes juntes a reforçar el caràcter popular i participatiu de la cita, com ha destacat el regidor de Festes d’Alzira, Xavier Pérez.
Un any més, el concurs d’espardenyà és el millor dotat d’entre els certàmens culinaris que se celebren a la Comunitat Valenciana, ha destacat Miquel Font. El concurs porta el nom de Francisco José García, impulsor de la recuperació d’esta recepta, i compta amb tres premis: el primer és de 3.000 euros, el segon de 1.500 euros i el tercer de 1.000 euros. És un concurs per invitació del comitè organitzador. L’Ajuntament d’Alzira i TNR subministren a tots els participants, tant als cuiners professionals com als col·lectius, els ingredients per a cuinar calders de 15 racions: «Són els mateixos per a tots: els facilitem les anguiles, el conill, les creïlles, l’aigua… Després hi ha qui posa el seu toc, però nosaltres els ho donem tot», ha explicat l’alcalde. També se’ls lliura la llenya necessària per a la cocció.
El jurat estarà format per deu persones, «primeres espases de la cuina». Sense desvelar-ne els noms, els organitzadors sí que han informat que entre els jutges hi haurà «dues estrelles Michelin i gent amb molt de prestigi i tradició» en el món gastronòmic. També se sumen al tribunal els guanyadors d’edicions anteriors.
El certamen està disponible també a través d’una aplicació per mitjà d’un codi QR i que permet consultar la informació en diversos idiomes i activar també la lectura, per a facilitar la consulta. Una aplicació desenvolupada per Comunikar que permet «conéixer el concurs i crear marca», ha indicat el portaveu d’esta empresa, Paco Felguera. La Festa de l’Espardenyà d’Alzira és possible gràcies a la implicació, també, de nombroses institucions, empreses i negocis: hi col·laboren la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament d’Alzira, la Diputació de València, la Mancomunitat de la Ribera Alta, Olé Olé, Desbrín Azafrán, CVI, Global Omnium, Indústries Belseher, GMW Bioscience, Family Cash, Cotonera Events, Comunikar, TNR, Laverdi Gourmet, Rebost i YoVirgenExtra.
La festa començarà a les 10 hores del matí del diumenge 13 de març a la plaça del Regne, organitzada conjuntament per la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Alzira i TNR. Hui s’ha presentat en roda de premsa esta nova edició del concurs que recupera la seua data habitual en març, en l’antesala de les festes falleres, després d’un certamen extraordinari celebrat el passat mes de novembre. Segons el regidor Xavier Pérez, la Festa de l’Espardenyà d’Alzira suposa «un tret d’eixida magnífic de les Falles» i «la unió de la gastronomia i la festa».
L’alcalde ha informat que es vol aprofitar la capitalitat cultural d’Alzira per a promoure unes jornades gastronòmiques sobre la cuina de la Setmana Santa, atés que la Setmana Santa alzirenya compta amb el títol de patrimoni de la humanitat de la Unesco i un concurs de cuina infantil i familiar al voltant del Nanofest. Per la seua part, el regidor de Festes ha destacat la col·laboració plena de l’Ajuntament en l’organització i el muntatge de tota la infraestructura que comporta la festa, i ha convidat veïns i veïnes d’Alzira i de la Ribera a participar.