- Es proposen cinc jornades de reforestació i promoció de la biodiversitat amb participació d’entitats i ciutadania
- Les activitats del 27 de febrer i dels 6 i 27 de març estan obertes a la participació de tota la població, amb tallers i actes culturals
Després d’un període d’obligada paràlisi, l’Ajuntament reactiva amb força una de les activitats de major participació com és la Festa de l’Arbre. Enguany, la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Transició Ecològica, l’organització Interpreta Natura i les associacions mediambientals Murta i Casella i Aigües Vives, amb la col·laboració també de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, promouen les Jornades pels Arbres i la Biodiversitat, que tindran lloc a partir del 26 de febrer i fins al 27 de març. Al llarg d’un mes complet, es realitzaran cinc jornades de reforestació i diverses activitats per a conscienciar sobre la importància de la biodiversitat i festejar també la Festa de l’Arbre, amb la plantació d’uns 1.200 arbres i plantes a diversos paratges del municipi.
La primera cita oberta a la participació serà el diumenge 27 de febrer. Interpreta Natura organitza l’activitat, que consistirà en la plantació d’entre 150 i 200 exemplars de carrasques, llentiscles, ginebres, freixes, arbocers al terreny que l’organització té en custòdia a 3 kilòmetres del poble, a la carretera de la Casella i on han emplaçat el seu Forest Lab, un «bosc d’experimentació» on des de fa sis anys acullen activitats relacionades amb l’àmbit forestal. Les famílies i les persones interessades podran participar en la jornada, on es plantaran els arbres i es registrarà cada exemplar amb una aplicació desenvolupada dins del programa europeu Life Terra, que permet fer seguiment del creixement i de l’estat dels arbres, segons explica el tècnic d’Interpreta Natura, José Luis Alemany. L’objectiu del programa internacional Life Terra és plantar 500 milions d’arbres a Europa per a 2025 amb criteris científics i potenciar l’educació mediambiental de la ciutadania. El Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal (CIEF) de la Conselleria col·labora en este programa i aportarà els arbres que es plantaran. El propòsit de la iniciativa és mitigar els efectes del canvi climàtic amb la participació de tota la societat, ja que, segons expliquen des d’Interpreta Natura, «cada hectàrea de bosc restaurat pot arribar a capturar unes dues-centes tones de diòxid de carboni durant un període de quaranta anys. Amb esta premissa, Life Terra ha impulsat la plantació de milers d’arbres i arbustos en diferents punts d’Espanya i de tot el continent europeu. Cada arbre plantat és georefenciat i monitorat a llarg termini mitjançant una aplicació creada per Life Terra per a supervisar el creixement i l’evolució de cada espècimen». Hi haurà també oportunitat de participar en un taller de compostatge amb el reciclatge de la fracció orgànica que aporten i abonar amb este compost els arbres. Interpreta Natura anima la gent a acudir a peu o en bicicleta. El punt de trobada és el CEIP Federico García Sanchiz, a les 10 hores. L’organització oferirà esmorzar als assistents.
Dia de l’Arbre al Mirador del Xúquer
El 6 de març es festejarà el Dia de l’Arbre al Mirador del Xúquer, junt al Malecó. La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Transició Ecològica promou esta jornada, que des de les 10 a les 13 hores proposa participar en la plantació de 400 plantes arbustives i aromàtiques «en un dels llocs de referència d’Alzira en l’àmbit paisatgístic i recreatiu, com és el Mirador del Xúquer en l’Anell Verd d’Alzira», indiquen des del Departament de Medi Ambient. Atés que Alzira és capital cultural valenciana enguany, al costat de l’activitat de recuperació de la vegetació i d’una visita guiada per a conéixer la fauna de l’entorn riberenc, agrari i urbà més pròxim, l’acte es dinamitzarà amb una activitat circense durant la plantació i al final hi haurà una actuació teatral que, a més, «faça valdre este espai per a activitats culturals ». Hi haurà també ocasió de degustar sucs i fruites ecològiques.
Oberta també a la participació de totes i tots serà també l’activitat organitzada per l’Associació Mediambiental Murta i Casella el 27 de març. Al parc forestal de la Muntanyeta es plantaran pins pinyoners i carrasques, i xiprers per a reposar els que han caigut en la pujada del calvari. En esta ocasió també es registraran els exemplars, dins del programa Life Terra. Hi col·laboren les empreses locals Clear Pet, Texlimca i Recuperacions Xúquer, i Aigües de València i Actúa.
Bosc d’aliments a la Barraca d’Aigües Vives
A més a més, les Jornades pels Arbres i la Biodiversitat inclouen sessions de caràcter educatiu i de conservació de la biodiversitat: el 4 de març, a la Vall de la Barraca d’Aigües Vives, amb la participació de l’alumnat del col·legi públic de la Barraca. Està organitzada per l’Associació Mediambiental Aigües Vives i continua el projecte «Permabosc», que es desenvolupa en un terreny municipal de 15.000 metres i que ha sigut cedit en custòdia a l’Associació Mediambiental Aigües Vives i Llavorem, per a desenrotllar un bosc d’aliments. El dissabte 26 de febrer es plantaran més d’una vintena d’arbres de fruita: avellaners, nabius roig i negre, nogueres, garroferes, aranges, ametlers, tarongers de sang, ginjolers, xirimoiers, saücs i pruneres grogues i roges.
A més cal destacar la col·laboració que es portarà a terme amb l’alumnat del Batxillerat artístic del IES Josep Maria Parra, per a fomentar la participació, a través del disseny artístic combinant color, textura i tamanys a mode d’un mandala natural. El projecte té dos vessants, una primera part a l’aula en la definició del disseny i altra pràctica en el mateix espai natural.
Recuperació de l’endemisme Ruscus hypophyllum a la Murta
Per últim, el 9 de març es durà a terme l’esperada jornada de reintroducció d’un total de 300 exemplars de la planta endèmica Ruscus hypophyllum, dins el programa de recuperació d’espècies del Fons Europeu Agrícola del Fons Rural (FEADER) «Conservació i desenvolupament de la Xarxa Natura 2000», com a part del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020. El CIEF participa en esta iniciativa, així com l’Associació Murta i Casella, que es durà a terme al paratge de la Murta amb la col·laboració d’estudiants Erasmus vinculats al projecte Pollen, Plants Over Their Life, Learning European Nature, que tracta sobre les plantes a Europa i les seues relacions amb l’ésser humà. Els estudiants provenen de França continental, l’Illa de Reunió, Romania i d’Espanya (a través de l’Escola Forestal i Agrícola «La Malvesía» de Llombai).
«Tot este ventall d’activitats pretén reconnectar a la ciutadania amb la naturalesa, conscients d’esta demanda després dels dos anys de pandèmia, si bé els participants hauran de respectar les condicions sanitàries vigents en el moment de la seua celebració», indiquen des de Medi Ambient.