Marzà: «Creem els ponts necessaris per a assegurar una alta ocupabilitat en llocs de treball dignes gràcies a l’FP»

  • El conseller d’Educació assistix en Alzira a la constitució del Consell Territorial d’FP de la Ribera del Xúquer
  • Educació ha augmentat, este curs, l’oferta d’FP a la Ribera en 400 places noves de 14 títols diferents, la meitat d’aquests de nova implantació

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assistit a la reunió de constitució del Consell Territorial de Formació Professional de la Ribera del Xúquer, que s’ha celebrat a Alzira. Un acte en el qual han participat els alcaldes i alcaldesses de 15 ajuntaments de les comarques de la Ribera Alta i Baixa, representants de la Confederació Empresarial Valencià i dels sindicats.

Marzà ha destacat que «estem creant els ponts necessaris per a connectar l’FP amb les necessitats de perfils laborals de les empreses de la Ribera i, per això, hem constituït el Consell Territorial de l’FP. Nosaltres invertim en formació perquè l’alumnat obtinga títols qualificats arrelats a les necessitats concretes de perfils de treball dels 15 municipis que integren aquest consell territorial de l’FP. Amb això assegurem una alta ocupabilitat de persones que s’han format en graus d’FP vinculats a les demandes del sector productiu del seu entorn. És una manera imprescindible de generar riquesa i ocupació, amb unes condicions laborals dignes. És el que tothom necessita, i més en aquests temps convulsos per la pandèmia. L’FP és sinònim de futur laboral i això contribueix a una millor estabilitat com a societat».

Per la seua banda, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, que ha actuat com a amfitrió, ha reconegut la importància de la creació del Consell Territorial d’FP de la Ribera del Xúquer i ha senyalat que «la Formació Professional està en el centre del debat. Les polítiques i estratègies al voltant de la formació i l’ocupació ocupen un lloc preferent i tenen reflex en les propostes dels governs dels municipis». Gómez considera que «ha d’haver un diàleg continu entre formació i centres de producció, perquè les necessitats de l’àmbit educatiu es traduïsquen en una oferta formativa».

El Consell Territorial de l’FP de la Ribera del Xúquer treballa per a coordinar l’oferta formativa de 21 instituts de 15 poblacions: Albalat de la Ribera, Alberic, l’Alcúdia, Algemesí, Alginet, Alzira, Carcaixent, Carlet, Catadau, Cullera, Guadassuar, Montserrat, la Pobla Llarga, Sollana i Sueca.

Al llarg del territori valencià hi ha 19 consells territorials de l’FP, els quals tenen com a principal objectiu regular l’oferta de noves implantacions de titulacions, ajustada de manera eficient i pròxima als entorns productius de les diferents zones del nostre territori. És per això que els consells territorials de l’FP s’agrupen en àrees funcionals intercomarcals establides a partir d’un estudi de la Universitat de València en funció de les característiques geogràfiques, socioeconòmiques i culturals de cada entorn.

Així, per exemple, l’àrea d’influència del Consell Territorial d’FP de la Ribera del Xúquer abasta tota la Ribera Alta i la Ribera Baixa, a excepció de Castelló i Càrcer, que pertanyen al Consell Territorial de la Costera; Almussafes i Benifaió, que han quedat enquadrades en el Consell Territorial de l’Àrea Metropolitana de València; i Turís, que s’ha adscrit al Consell Territorial València 2, que engloba l’àrea funcional que conformen les comarques del Camp de Túria i la Foia de Bunyol i el nord de la Ribera Alta.

L’oferta d’FP a la Ribera s’ha ampliat aquest curs en 400 noves places

Este curs, a l’àrea d’influència del Consell Territorial d’FP de la Ribera del Xúquer, hi ha aproximadament 3.650 alumnes estudiant FP, un 25 % més que fa tres cursos. La Formació Professional valenciana s’estructura al voltant de 25 famílies professionals que engloben graus de formació per a diferents sectors productius. D’estes 25 famílies professionals, 14 s’ofereixen a l’àrea de la Ribera del Xúquer.

Fa uns quants cursos que la Conselleria està ampliant l’oferta formativa d’FP i enguany, a la Ribera Alta i la Ribera Baixa, ha creat, en els instituts públics, unes 400 places noves de 15 titulacions diferents, de les quals 7 pertanyen a la família professional de la informàtica.

Entre este notable increment de l’oferta, cal destacar l’arribada per primera vegada a estes comarques dels cursos d’especialització, coneguts popularment com els ‘màsters’ de l’FP, que oferixen entre 600 i 720 hores de formació avançada a les persones que han fet un grau superior. L’objectiu d’esta formació és aprofundir i actualitzar la seua preparació en les noves tècniques que demana el mercat laboral en diferents sectors estratègics.

S’han implantat, concretament, tres cursos d’especialització: a l’IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí, el de Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, una titulació molt sol·licitada perquè cada vegada hi ha més empreses que requerixen personal especialitzat en ciberseguretat; al CIPFP Luis Suñer d’Alzira s’ha posat en marxa el de Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies d’Operació, dissenyat per a afavorir tant la digitalització com la seguretat en les instal·lacions industrials automatitzades; i a l’IES Bernat Guinovart d’Algemesí, el de Fabricació Intel·ligent, dirigit a potenciar la innovació industrial.

Segons el conseller Marzà: «No només hem ampliat l’oferta formativa en sectors amb una inserció laboral alta, com és el cas de tots els cicles de la família de la informàtica, sinó que també hem augmentat la diversitat de titulacions a les quals pot accedir la gent de les poblacions de la Ribera».

Pel que fa a les 7 titulacions que han arribat per primera vegada este curs a la Ribera, a banda dels tres cursos d’especialització ja mencionats, cal destacar el grau superior d’Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa (ASIR), que s’ha obert a l’IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí en la modalitat semipresencial, a fi d’arribar a més població, ja que el fet de no haver d’anar cada dia a classe facilita que gent que ja treballa o que hi viu lluny puga combinar les dues coses i es decidisca a estudiar.

També s’han implantat el grau superior de Guia, Informació i Assistència Turística, que s’ha posat en funcionament a l’IES Sant Vicent Ferrer d’Algemesí; el grau superior de Gestió d’Allotjaments Turístics, que s’ha obert a l’IES Joan Llopis Marí de Cullera; i l’FP Bàsica d’Instal·lacions Electrotècniques i Mecànica, al CIPFP Luis Suñer d’Alzira.