• La sala Rex Natura acollirà el 12 de novembre el sopar i la gala d’entrega dels guardons de 2021
Els Premis Literaris Ciutat d’Alzira engeguen motors. Aquest dimarts, 19 d’octubre, s’ha celebrat en el Gran Teatre d’Alzira una roda de premsa on representants de l’Ajuntament, de Bromera, juntament amb bona part dels patrocinadors, han anunciat als mitjans de comunicació les novetats del certamen, previst per a la nit del divendres 12 de novembre. Tal com ha anunciat l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, enguany es recupera la celebració presencial, que tindrà lloc a la sala Rex, però amb un aire diferent al d’altres ocasions.
Tant l’alcalde com el regidor de Cultura, Alfred Aranda, així com els patrocinadors assistents a l’acte –l’escriptor Ferran Torrent per part de Global Omnium; Salvador Montañana, del consorci Ribera-Valldigna; Maria Josep Ortega, representant de la Mancomunitat de la Ribera Alta, i Alejandro Cerdà, director de la Uned Alzira-València– i el director literari de Bromera, Gonçal López-Pampló, han mostrat l’alegria i el goig que suposa recuperar la normalitat en la celebració d’un certamen com aquest, tan important per al món cultural, especialment el literari. En aquest sentit, l’alcalde ha celebrat la tornada a poc a poc i amb prudència de la vida cultural a Alzira.
Enguany, l’encarregada de conduir la gala serà l’actriu valenciana Débora Esteve, que estarà acompanyada a l’escenari de Woman on Tap, un grup format per tres dones que canten en harmonia versions dels anys 40, 50, 60 i 70.
Abans de la gran nit, però, es coneixeran els veredictes del XVI Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el 29 d’octubre de 2021, i els del VI Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna i el XXVI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, el 5 de novembre de 2021.
PROGRAMA I PRESENTACIÓ DELS PREMIS
El regidor Alfred Aranda ha sigut l’encarregat de detallar la programació i d’anunciar que tornen les tradicionals Jornades Culturals associades als Premis Literaris. Aquest any portaran com a títol «El gran teatre de la vida» Les inaugura Cristian Olivé, el profe rebel, el divendres 22 d’octubre, a les 19 hores, amb una xarrada pràctica per a analitzar propostes reals de foment de la lectura a l’aula. L’acte, que se celebrarà al Gran Teatre d’Alzira, també es podrà seguir en línia als canals de YouTube de Bromera i de l’Ajuntament d’Alzira.
Les xarrades continuen el dia 26 d’octubre, a les 19 hores, amb una taula redona sobre la trajectòria del Gran Teatre d’Alzira, que se celebrarà al mateix teatre. Hi participaran Aurelià J. Lairón, arxiver de la ciutat; Alfonso Rovira, periodista; Jordi Verdú, tècnic de cultura; Inés Orts, professora i autora del llibre del centenari, i l’actriu Rosana Mira.
El 28 d’octubre, la cuina compartirà protagonisme amb la literatura en una xarrada entre el cuiner Lluís Penyafort i l’actriu i ballarina Pepa Cases. Els dos conversaran sobre la relació entre gastronomia i llibres. L’aforament d’aquest acte és limitat i cal inscriure’s telefonant al 962 400 450 o enviant un correu electrònic a serval@alzira.es.
Un dels plats forts d’aquesta edició és la conversa sobre joves, salut mental i suïcidi, que tindrà lloc el 4 de novembre, a les 19 hores. L’autor d’Els adeus del Jaguar, Joanjo Garcia; el metge i especialista Rafael Sotoca; la delegada de Metges Sense Fronteres, Mila Font, i l’exconsellera i exministra de Sanitat, Carmen Montón, conversaran sobre aquesta qüestió a la Casa de Cultura d’Alzira. La conversa es podrà seguir en línia a través dels canals de YouTube de Bromera i de l’Ajuntament d’Alzira.
L’última de les xarrades anirà a càrrec d’Àlvar Martínez, guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, amb L’oxigen. Història íntima d’una molècula corrent que conversarà amb la periodista Reis Juan sobre el tema del seu llibre a la Casa de Cultura d’Alzira.
Les jornades culturals culminen amb el lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2021 en totes les modalitats a la Sala Rex Natura. L’adquisició de tiquets es pot fer a la Casa de la Cultura i a la Biblioteca Municipal d’Alzira.
INICIATIVES ESPECIALS
Enguany, com ja comença a ser tradició, tornen dues iniciatives especials que es van posar en marxa al trenta aniversari del certamen, i que continuen amb bona salut gràcies a la participació dels hostalers i els comerços d’Alzira.
D’una banda, la campanya «Aparadors literaris» ̶ integrada per més de quaranta establiments ̶ que proposa una ruta literària d’aparadors que repassen les novel·les guanyadores del Ciutat d’Alzira. L’Ajuntament d’Alzira repartirà entre els locals bosses de tela amb un disseny especial relacionat amb el foment de la lectura per a obsequiar als clients, un retallable del Gran Teatre i un lot de llibres guardonats en les últimes edicions dels PLCA donat per Bromera.
De l’altra, diversos restaurants alzirenys posaran a disposició dels seus clients un menú literari amb plats que juguen amb els títols d’obres publicades per Bromera. Els clients que tasten un d’aquests menús s’emportaran un llibre, obsequi de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.
A més, el 8 de novembre es lliuraran els premis del XXVI Concurs Escolar de Dibuix a les 18 hores, i hi haurà una exposició de dibuixos del 8 al 17 de novembre.
OBRES GUANYADORES DE 2020
Fins que arribe la gala de lliurament, els i les amants de la literatura poden anar obrint boca amb les obres guanyadores de la passada edició, que ja estan publicades. Concretament són: Els fantasmes i madame Levy, de Jordi Torrent, Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira 2020; L’oxigen. Història íntima d’una molècula corrent, d’Àlvar Martínez, Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General; El bosc i la casa, de Joaquim Espinós, Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta; Els adeus del Jaguar, de Joanjo Garcia, Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil; La banda dels llunàtics, de Francesc Puig, Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre; La gerra d’Hècabe, de Carme Rufino, Premi de Poesia Ibn Hafaja; Anar a Saturn i tornar, de Marta Barceló, Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca; i La sopa de Tomàs, de Joan Subirana, Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera Alta, que acaba d’arribar a les llibreries i s’ha mostrat durant la roda de premsa.
ORIGINALS PRESENTATS
La present convocatòria dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’ha tancat amb un total de 240 obres presentades, tal com ha assenyalat el director literari de Bromera, Gonçal López-Pampló. En la XXXIII edició del certamen, el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira (dotat amb 16.000 €), juntament amb el Premi de Poesia Ibn Hafaja (dotat amb 5.000 €), han estat les categories amb major participació d’autors i autores, amb 42 i 74 obres presentades, respectivament.
Pel que fa a la resta de categories, s’han presentat 36 obres al Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, 26 al Premi Internacional Enric Solbes d’àlbum il·lustrat consorci Ribera i Valldigna, ambdues premiades amb 6.000 euros; 25 al XXVI Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, amb una dotació econòmica de 5.000 euros; 20 al Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, amb un premi de 8.000 euros, i 17 al Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, guardonada amb 3.000 euros.
Com cada any, a banda de la dotació econòmica, Bromera publicarà l’original guanyador de cada una de les modalitats en les seues col·leccions.